Полякът Лукаш У. (37 г.), убит от атентатора, забил ТИР на берлински коледен базар, се превърна в истински герой. Съзнавайки, че заплаща най-висока цена - собствения си живот, до сетния си дъх той прави всичко възможно да предотврати още по-голяма трагедия.

Това става ясно от заключението на извършената аутопсия на трупа на Лукаш. Той е бил убит от куршум в главата в часа на атентата. По тялото му са открити много прободни рани от нож, в шофьорската кабина има следи от сбиване – навсякъде кръв. Това свидетелства за ожесточена схватка.

Камионът пътува около 17 минути от мястото на тръгването му до пристигането на площад "Брайтшайдплац". Това време явно Лукаш е използвал, за да изтласка от кабината похитителя. Това не му се удава, но води до предотвратяване на далеч по-голяма кървава драма. Ако не се е съпротвлявал, ТИР-ът е щял да нахълта с много по-голяма скорост на коледния базар и да прегази повече хора. Часът на смъртта му съвпада с този на атентата.

Да се върнем малко назад.

Лукаш У. работи като шофьор в спедиторската фирма на братовчед си Ариел Журавски (36 г.). Той поема от Италия с 25-тонен товар – метални конструкции, които трябва да бъдат доставени в берлинския клон на концерна "Тисен Круп". Лукаш пристига по-рано от предвиденото – в понеделник, вместо във вторник. От "Тисен Круп" казват, че трябва да изчака до идния ден, тъй като складовото помещение не е подготвено. Впоследствие ще се окаже, че това е смъртна присъда за поляка, който ще остави вдовица и 17-годишен син полусирак.

Той звъни в 9 ч в понеделник на братовчеда си Ариел и го уведомява, че трябва да чака на паркинг до вторник. По-късно двамата пак разговарят. Лукаш казва, че отива в близка дюнерджийница. Там си прави селфи и изпраща снимката на близките си. В телефонен контакт е и с жена си. За последно ѝ звъни в 15 ч. Когато обаче тя му позвънява час по-късно, никой не вдига телефона. Явно камионът вече е бил похитен.

Според разчетените данни на GPS шофьорът, който впоследствие ще се окаже престъпник, включва двигателя в 15,44 ч в понеделник, но не тръгва на път. Следват още две включвания – в 16,52 ч и в 17,37 ч, макар ТИР-ът да е трябвало да изчака на паркинг до вторник. Според експерти подобни вкючвания не са във връзка с отоплението или охлаждане, това е друга система. Предполага се, че шофьорът е тренирал потегляне с тежкотоварния камион.

В 19,34 ч вече поема. Явно атентаторът е изчаквал и момента, когато коледният базар е пълен с хора, пристигнали да се веселят и вечерят. Така жертвите ще са повече.

Благодарение на Лукаш У., опитал се да предотврати нападението, ТИР-ът навлиза с по-малка скорост. Спасен е животът на много хора.

В Полша в 22 ч в понеделник за разпит е привикан собственикът на спедиторската фирма Ариел Журавски. След приключването в 4,30 ч във вторник той застана пред камери. Заяви, че Лукаш не само че не е престъпник, за което е готов да стъпи в огъня, а изключително съвестен и благороден човек, готов дори на саможертва. Поради акуратността му във фирмата всички са го наричали "Инспектора".

Заради разпознаване в полицията са му показали снимка от трупа на Лукаш.

"Беше ужасно. Множество прободни и огнестрелни рани. Лицето му насинено и подпухнало. Ясно беше, че е имало борба в кабината", каза покъртен Журавски.

Междувременно в германската полиция са постъпили над 500 обаждания на свидетели на трагедията в Берлин, но нито една не води до гореща следа.

След 20-часов арест вчера беше освободен заподозреният в извършването на атентата, пакистанецът Навед Б. (23 г.). По него не бяха открити следи от барут и кръв, имал е и алиби.

Властите предупреждават за бдителност, тъй като истинският атентатор е въоръжен.

Коледните базари, които в Германия са 2500, вече са опасани с бетонни блокове, засилена е полицейската охрана.