"Последният въпрос по важност е защо Росен Плевнелиев отказа да назначи служебен кабинет. Повдигането на тази тема показва само пълното безсилие на БСП да поемат властта. В момента, в който си спечелил избори, президентски, пънеш се да управляваш, Корнелия Нинова щяла да става премиер - темата ти на следващия ден е дали ще има служебно правителство. А може ли по-сериозно?"

Така лидерът на ДСБ Радан Кънев отговори в ефир на настоятелните въпроси на водещия Антон Хекимян зари държавният глава Росен Плевнелиев е нарушил конституцията, щом обяви, че няма да назначи служебен кабинет за 20 работни дни и ще остави това задържение на наследника си Румен Радев. 

"Това е разговор, който не интересува гражданите. Тях ги интересуват следващия парламент и правителство и какво ще направят те а доходите и пенсиите, ще се преборят ли с бедността и корупцията - това са примките, които душат хората в момента. Интересува ги външната политика", заяви още Кънев. 

Кънев, който е юрист, обясни, че няма отношение към дискусията дали Плевнелиев е направил нещо нередно със заявлението си. Но все пак припомни, че в конституцията няма записан срок, в който държавният глава, който и да е той, трябва да назначи служебен кабинет след като трите мандата за съставяне на редовно правителство се провалят. И накрая призова водещия:

"Дайте да приключим с този въпрос? Ядат ли се служебни правителства? В цивилизования свят не ядем министри... Не са това важните теми".

Според лидера на ДСБ важен е разговорът за след изборите. Попитан дали ДСБ ще влязат в следващия парламент, той отвърна:

"Без всякакво съмнение ще влезем в парламента, но не е това целта. Целта е дали сега, дали на следващи избори да се говори за победа на хората, които искат промяна. Промяната дойде, мнозина ги изненада. Дойде в Западна Европа, в Америка, идва в България. Накъде обаче ще тръгне тя - връщане на БСП, връщане на ДПС, растеж на родните лъжепатриоти - това е въпросът".

Кънев не се съгласи да коментира данните на "Галъп" от вчера, но припомни, че социолозите са давали и победа на Цецка Цачева на първия тур на президентския вот. И ако тръгне да обяснява как данните, които има партията му се различават от обявените, щял да заприлича на Цветан Цветанов. 

"Социолозите вече не знаят какви въпроси да задават, защото светът се променя, а и те, и политиците са много далече от това, което вълнува хората", сподели мнение тъмносиният водач.

Попитан как ДСБ ще взаимодейства с бъдещата партия на Христо Иванов - "Движение Да, България", Кънев припомни, че и той, и представители на формацията на Иванов, начело със самия него, не са крили, че трябва да има взаимодействие и широк фронт срещу корупцията. На въпрос защо тогава не са в общ политически проект, Кънев обясни:

"Да, България" обединява хора, които никога не са били в политиката и искат да влязат в своя формация. Искам да помоля и медиите, и всички - нека им се даде време - да се структурират, да си изберат ръководство. ДСБ е дясна формация, Договорът за нова република е най-чистия документ на десницата. Но има много хора в либералния център, с които имаме общи цели, но не и идентичен политически профил. Важно е да се обединим около целта. 

Радан Кънев отказа да коментира в детайли изключването на здравния министър в оставка от ДСБ.

"На Петър дължа много, много ми е помагал, и в личен план, като лекар. Не очаквайте да кажа лоша дума за него. Но нашите политически пътища се разделиха. Поводът Москов да не е член на ДСБ е решение на Арбитражната комисия в партията, а не мое. Но когато една партия е в опозиция, а неин член е министър и преговаря да е министър-предедател - той няма място в нея. Това е очевидна политическа логика."

 
Кънев добави, че в последните седмици ръководството на Реформаторския блок се е подложило на тежко унижение от ГЕРБ. Причината е начинът, по който партията на Бойко Борисов се отнесе съм опита на РБ да състави кабинет с третия мандат. "Разнасяха мандата една седмица и накрая нищо не стана", заяви лидерът на ДСБ и добави:
"По този начин бяха унижени и десните избиратели, а това вече истински ме дразни."

По думите му и решението на премиера Бойко Борисов да хвърли оставка и да докара положението до нови избори е ""гавра с много хора".