Руският президент Владимир Путин съобщи, че има следа от чужбина в производството на препарата от глог за вана, причинил смъртта на десетки хора в сибирския град Иркутск.

"Редица граждани на чужда държава са организирали работата по създаването на препарати за почистване на вани и са използвали спирт, който представлява отрова. Един от дейците на тази група решил да припечели отделно. Няма да използвам лош тон. И без да разбира какво прави, той намерил отнякъде технически спирт. Надявам се, че поръченията ми по този въпрос ще помогнат за оправяне на ситуацията", каза Путин по време на голямата си годишна конференция.

Той обаче не спомена конкретно име на чужда държава.

На конференцията бе поставен въпросът за масовото отравяне с глоговия разтвор в Иркутск. До този момент от него са починали 74-ма души. 31 са в болница. Пострадали са общо 122-ма.

Заради трагедията са арестувани 19 души.

Продуктът "Глог" съдържа етанол, но на етикетите има изрично предупреждение, че той е опасен за пиене. След масовото отравяне обаче се оказа, че вместо етанол в шишетата е имало метилов алкохол - метанол, който има бързо смъртоносно въздействие.

"Това, което се случва в Иркутск, е ужасно престъпление. Просто нямам думи. Ужасно безобразие е, че органите, които е трябвало да следят за това, не са го предотвратили", каза още президентът.

Същевременно Следственият комитет съобщи, че в Иркутск е открит нелегален склад за метанол, използван за производството на "Глог". Иззети са 10 тона от смъртоносната течност. 

Възбудено е дело по обвинение в небрежност срещу Михаил Лужнов. Той е зам.-шеф на на регионалната Федерална служба за надзор в сферата на защитата на правата на потребителите и благополучието на човека (Роспотребнадзор) в Иркутска област. Лужнов е обвинен в небрежност, тъй като не обърнал внимание на постъпващите още от лятото сигнали за масова продажба на алкохол менте в областта.

Руската министърка на здравеопазването Вероника Скворцова призна, че социално-икономическите проблеми в страната са довели до увеличаване на алкохолизма. Той обаче се разпространявал твърде неравномерно. Явлението имало тревожни размери само в 22 от общо 85 области в цяла Русия.