Знаете ли колко са музикалните албуми със статут "диамантен" в света? Това означава да са продали повече от 10 милиона (оригинални) копия в света.

Точно 88 са. Статистиката започва от далечната 1957 г., когато излиза Коледният албум на Елвис Пресли. Оттогава до днес едва 88 тави успяват да прескочат летвата. Преброи ги списание "Билборд" през седмицата. Поводът - неотдавна в класацията влезе още един апбум, след като от екипа на списанието вече са си мислели, че може и никога да не се случи. Особено след като купуването на музика започна да става демоде, за сметка на платените "музикални библиотеки", в които достъпът до музиката е в реално време срещу символичен абонамент. Да не говорим за пиратските копия, ролята на торентите и т. н.

В периода от 2004 г. до 2012 г. диамантените албуми са само два - "Признание"-то на американската поп и R&B звезда Ушер и първият албум на британското музикално явление Адел. Сега има ново попълнение - то отново е на Адел и последната ѝ тава "25", която достига над 10 милиона продажби за по-малко от година. Това дава повод на "Билборд" за класацията. Е, степенуването на най-успешните 88 албума е според критиката, а не според точния брой на продажбите. Но на която и позиция да е попаднал албум - едно е сигурно - остава в историята завинаги.

В класацията на 88-те най-продавани албума на всички времена не участват някои компилации, саундтраци на филми, колекции " The best of...", които също са достигнали заветните продажби, но причината е, че съдържат стари композиции и много малко специално писана за тях музика. Не участват и изпълнения на живо.

Като видите и музикантите, които стоят зад пазарния успех - съвсем става ясно, че те няма как да бъдат забравени. По-скоро само продажбите ще продължават да растат.

Бандата, която успява да продаде над 10 милиона копия с цели 5 свои албума е "Лед Цепелин". Но това далеч не е най-впечатляващото. Британците имат цифром и словом 9 издадени студийни албума.

Да си ги припомним с един от химните, когато става дума за Джими Пейдж, Робърт Плант и компания:

 

 

Сред 88-те албума има много рок музика. Наистина много. Може би най-много. Тук са AC/DC с Back in Black, "Металика" с "Черния албум", "Guns`n`Roses" с "Appetite for Destruction", Ван Хален с "1984", "Деф Лепърд" с двете си най-популярни тави - "Histeria" и "Pyromania". Тук са и ZZTop, и "Бон Джоуви", и Брус Спрингстийн, и U2, и Сантана. В класацията с албуми се отчитат още "Смашинг пъмпкинс", "Грийн дей", "Линкинг парк". Тук са и фантастичните "Пърл Джем" и още, и още.

Разбира се, още едни велики британци са с две попадения в най-продаваните албуми на света. "Пинк Флойд" - със "Стената", естествено, и с "The Dark Side of the Moon". Ето малко за слушане:

 

 

Има много поп музика - Марая Кери, Селин Дион, Уитни Хюстън. Последните две изпълнителки участват и чрез два от класираните саунтраци, за която музиката е писана специално - "Титаник" и "Бодигард". Сред популярните изпълнителки в списъка е и Шаная Туейн - канадката, която пее най-вече кънтри. Между другото има и още немалко кънтри, но и това е логично - все пак Америка е най-големият и консолидиран пазар на музика в света. И кралицата на поп музиката Мадона присъства с "Like a Virgin"

Рапът има своето място с изпънители като легендарния 2 PAC и Notorious B.I.G, като и белия рапър  Еminem - безспорно явление в жанра. 

Момчешките банди също са тук - и "Бекстрийт бойс", и "Ен Синк" са продавали над 10 милиона копия от свои албуми. 

С няколко позиции, освен Адел, е и Бринти Спиърс. Шоколадовите момичета от TLC - също...

А това са петте най-добри диамантени албума за всички времена, според критиците на "Билборд". С по едно парче от всеки:

№ 5 - "Нирвана" с "Nevermind"

 

 

№ 4 - Майкъл Джексън с "Thriller"

 

 

№ 3 "Лед Цепелин" с "Led Zeppelin IV"

 

№ 2 "Бийтълс" с "Abbey Road"

 

 

№ 1 Принс с "Purple Rain"

 

 

И един странен факт - големите "Ролинг Стоунс" ги няма. Това наистина е изненада. Но не и че единствените европейци в престижната класация за диамантени албуми, в която доминират американците, са британците. Не само защото правят страхотна музика. Въпрос на пазар е, не само на талант. И на традиция в купуването на лицензирана музика. 

Пълната класация на "Билборд" можете да видите тук.