Над 40 000 души вече се подписаха под петиция Лукаш Урбан да бъде награден с най-високото германско отличие – Орден за заслуги.

Досега се твърдеше, че като шофьор на ТИР-а убиец, газил хора на коледен базар в Берлин на 19 т. м., полякът е правил всичко възможно да отклони вниманието на терориста зад волана Анис Амри - борил се е с него, дърпал е кормилото и така е предотвратил още по-голяма трагедия. Урбан бил убит в часа на атентата.

В своя публикация в. “Билд” разклати тази версия. Резултатите от аутопсията на трупа на Урбан сочела далеч по-ранен час на убийството му – куршум в главата е отнел живота му между 16,30 и 17,30 ч, твърди изданието. Не било изключено обаче Лукаш Урбан да е бил в агония и в часа на атентата – 20 ч, но той не би бил в състояние да се бори с атентатора.

Засега няма потвърждение от надежден източник за версията, публикувана във в. “Билд”.

Вън от съмнение обаче е, че ТИР-ът с полска регистрация, който е трябвало да достави 25 тона метални конструкции на клона на концерна “Тисен Круп” в Берлин, е бил отвлечен от паркинга на фирмата и то в деня на атентата.

Лукаш Урбан (37 г.) остави вдовица и 17-годишен син.

Неговата памет беше почетена два дни след атентата в базиликата “Свети Йоан” в берлинския квартал Кройцберг, посещавана от много поляци, живеещи в Берлин. Присъстваха над 300 души – германци и поляци. Изложен беше портрет на Лукаш Урбан, показани бяха кадри от площада “Брайтшайдплатц”, където се разигра трагедията.

В траурната служба взе участие и членът на парламентарната комисия за приятелство с Полша Карл-Георг Велман. В словото си той изрече: “Той беше герой. Германия и Полша са потопени в скръб. Заедно ще дадем отпор на терора.”