Дълбоко разочарован съм от речта на държавния секретар на САЩ Джон Кери, заяви в своя реч днес израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Преди ден Кери обяви, че трябва да има две държави на оспорваната територия в Близкия изток - Израел и Палестина, и те да имат обща столица в Йерусалим. Според Нетаняху обаче речта му е била толкова "небалансирана, колкото и антиизраелската резолюция, приета от ООН".

"В реч уж за мира между Израел и палестинците секретарят Кери само на думи подкрепи борбата срещу тероризма на палестинците срещу еврейската държава, който продължава близо столетие", заяви Нетаняху.

Резолюцията е за осъждането на селищата по поречието на Западния бряг от Съвета за сигурност на международната организация. Щатите гласуваха "въздържал се" и не наложиха вето, по този начин оттегляйки по този казус традиционната си подкрепа за Израел. 

"Това, което той направи, беше почти в цялата си реч да обвинява Израел за липсата на мир, като страстно осъди политиката, позволяваща на евреите да живеят в тяхната историческа родина и във вечната си столица Йерусалим", продължи с обвиненията премиерът.

По негови думи никой не иска мир повече от гражданите на Израел.

"Израелците нямат нужда да бъдат поучавани за важността на мира от чужди лидери", подчерта той.

Нетаняху отново подчерта, че чака идването на власт на Доналд Тръмп, който вече е заявил подкрепа за израелската позиция по въпроса. Той отбеляза, че решението на Кери е невъзможно, тъй като борбата в региона всъщност е за съществуването на Израел. 

"Така че аз ви питам - как може да постигнете мир с някой, който отхвърля самото ви съществуване? Дз мога само да изразя съжалението си и да кажа, че е срам за секретаря Кери, че не вижда тази проста истина", заяви израелският премиер.

Твърденията на Нетаняху са преувеличени, имайки предвид десетилетията преговори, които автономна Палестина води с Израел - няма как да преговаряш с нещо, което не съществува.