Новите годишни данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративни данъци за 2016 г. са публикувани на интернет сайта на Националната агенция за приходите (НАП). Това съобщиха от данъчната администрация.

От приходната агенция напомнят, че срокът за подаването на декларацията за облагане на доходите е до 2 май 2017 г., включително. През следващата година 30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден.

Най-лесно и бързо формулярите може да се подадат по електронен път, дори и без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офисите на НАП.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2017 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка, но не повече от 1000 лв. Допълнително условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 2 май 2017 г.

В края на 2016 г. Народното събрание реши данъчните облекчения за физически лица да се ползват само при изчистени стари борчове към държава и общини. Предложението беше на финансовото министерство.

Срокът за фирмените декларации е 31 март 2017 г. Ако бъдат подадени по електронен път, може да се ползва 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък, но не повече от 1000 лв. Отстъпката се ползва, само ако данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията - 31 март 2017 г.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 (на цената на градски разговор) или в сайта на НАП.

Декларациията за облагане на доходите на физическите лица може да намерите в "За гражданите/Данъци/Документи-данъци", след като изберете "Закон за данъците върху доходите на физическите лица" от падащото меню.

Годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2016 г. (образец 2001) за доходите на физическите лица с приложения - към сайта на НАП.

Декларацията за облагане с корпоративните данъци може да намерите в "За бизнеса/Данъци/Документи-данъци", след като изберете "Закон за корпоративното подоходно облагане" от падащото меню.

Годишна данъчна декларация по чл. 92 от ЗКПО за данъчния финансов резултат и дължимия годишен корпоративен данък за 2016 г., с приложения - към сайта на НАП.

Годишна данъчна декларация по чл. 92 (обр. 1010а - за лицата, неизвършвали дейност през 2016 г.) от ЗКПО - към сайта на НАП.