Какво прави про-кремълската пропаганда и дезинфромация в последния месец от годината? Работи, как какво...

И през декември основните теми за "новинарските" канали, ретранслиращи про-московски внушения, са Украйна, Сирия и в частност Апело и "ограничаването на свободата на словото" в САЩ и Европа заради опитите за битка с "фалшивите новини".

Това показва последното за 2016-а изследване за пропагандата, разпространяваща се в Европа, на "East StratCom Task Force"

Кой пречи на "истината"?

Най-прясната опорна точка на дезинформационните канали е, че политиките за ограничаване на "фалшивите новини", подети в последно време и на държавно ниво в някои страни, както и от най-големите корпорации като Фейсбук, Гугъл и т.н., и от големи световни медии, е "борба със свободата на словото".

Тази версия бе широко разпространявана в Чехия в последната седмица преди Коледа. "Новината" се разпространява в група от сайтове и лични блогове. Твърди се, че и в САЩ е прокаран закон, който ограничава казването на "истината". А тези, които съобщават "истината", са обявени за "руски шпиони". 

Само преди два дни властите в Будапеща обявиха, че създават специално звено за борба с руската пропаганда. Германската канцлерка Ангела Меркел, която ще се бори за четвърти мандат догодина, също наблегна на опасностите от дезинформация и... реакциите не закъсняха. 

Появи се и твърдение, че дори ЦРУ и американското правителство (което все още е начело с Барак Обама - б.а.) са се заели със саморазправа с над 200 "свободни медии" и тяхното ограничаване... Да, наистина се появи списък с над 200 от най-разпространените "оръжия" на про-кремълска пропаганда, но с него нямат нищо общо нито ЦРУ, нито правителството, а само една неправителствена организация. А тя не може да ограничи никого ...

Чие е небето над Крим?

Разбира се, темата Украйна винаги присъства. Неотдавна седмичният евродайджест показа как увеличението на дезинформацията по отношение на случващото се в Украйна расте с ескалацията на напрежение в региона. Битките в Донецк и Луганск в края на годината зачестиха, а с тях и опитите за дискредитация на властите в Киев, показва изследване на доброволците от ЕС. Последните "новини", които пропагандата пуска, са, че танк на украинските сили е вдигнал във въздуха цивилна кола в Донецкия регион.

Малката подробност е, че нито местните хора, нито мисията на ОССЕ в региона за чували изобщо за подобен случай.

По-забавна е обаче другата "новина" от Украйна. И тя е твърдение, че самолет на властите в Киев е нарушил руското въздушно пространство над... Крим. С тази разлика, че според международното право и според гласуваната през 2014-а резолюция на Общото събрание на ООН Крим, разбира се, е украинска територия, а не руска. Същото смята и Международната организация за цивилна авиация.

В руски "медии" се появява и твърдението, че САЩ вече не подкрепят по никакъв начин властите в Киев и президента Порошенко, даже искали смяната му... Истината е, че Конгресът на САЩ, който одобри бюджета за национална сигурност на страната, всъщност увеличи подкрепата за Киев на 350 милиона долара годишно. 

Европа и светът не помагат за Алепо?
 

Руски високопоставени политици, начело с външния министър Сергей Лавров, обвиняваха преди празниците Европа, че не прави нищо за хуманитарната ситуация в Алепо. Посланикът на Русия в ЕС и говорителят на министерството на отбраната в Москва едновремено заявиха, че Европа не участа изобщо в хуманитарните мисии в региона, а зам.-министърът на външните работи Рибаков дори обвини специалния отговорник на ООН в Сирия за ситуацията в страната. От Москва съвсем официално заявиха, че информациите за избити цивилни граждани на Алепо по време на офанзивите на силите на Башар Асад и Русия са "русофобски лъжи".

Само че... Именно Русия блокира чрез вето не една, а две резолюции на Съвета за сигурност на ООН, в които се настояваше за осигуряване на хуманитарна помощ в Алепо. Второ - безспорен факт е, че именно Европейският съюз, а не някой друг, е най-големият донор за помощ на хората в страната, която е в гражданска война от години. До момента ЕС е помогнал с над 5 милиарда евро хуманитарните мисии и проектите за стабилизиране на Сирия. 

Какво се случва в Австрия?

Интересна интерпретация на президентските избори в Австрия в медии за про-кремълска пропаганда е открил още екипът на "East StratCom Task Force". Загубата на крайнодесния кандидат за държавен глава Норберт Хофер (чиято партия преди няколко седмици подписа и споразумение с "Единна Русия" на Владимир Путин - б.р.) се оказа заплаха за Австрия. Защото... с избора на умерения "зелен" Ван дер Беллен стартирал курс към тоталитаризъм в страната... "Новината" е засечена на чешки език, така и не става ясно на какво почива тя...

В декемврийското издание на московската пропаганда, фигурира още "новина", че в Швеция, например, полицията вече не разследвала престъпления от имигранти. "Източникът" са неназовани чехи, живеещи в Швеция.

Има и "новина" как украинци ще залеят ЕС заради падането на визите за украински граждани... Въпреки "малката" подробност, че без виза престоят на даден украинец не може да е повече от 90 дни. В руските медии тази част са я пропуснали...