Осигуровките се вдигат от днес, 1 януари 2017 г.

Вноската за фонд "Пенсии" се увеличава с 1 процентен пункт и ще стане 18,8% за родените преди 1 януари 1960 г. и 13,8% за родените след тази дата. Това ще бъде причината стотици хиляди българи да отчетат леко понижение на възнагражденията си за януари, стига да не са се договорили за увеличение с работодателя.

Ето един пример с колко ще се вдигне осигурителната тежест при 1000 лв. заплата, която е близка до средната за страната (941 лв. за третото тримесечие по данни на НСИ).

В момента роден след 1960 г. работник/служител при трета категория труд с 1000 лв. месечен осигурителен доход внася във фонд „Пенсии” 57 лв., а работодателят му плаща още 71 лв. Общо 128 лв.

От 1 януари 2017 г. осигурителната тежест се увеличава с 10 лв. и ще стане 138 лв. Осигуреното лице ще заделя по 61 лв. (с 4 лв. повече), а работодателят му – по 77 лв. (с 6 лв. отгоре).

Изводът: при масовата трета категория труд и заплата от 1000 лв., работникът/служителят ще получава с 4 лв. по-малко след 1 януари 2017 г.

По-високите осигуровки ще позволят на държавата да увеличи пенсиите за трудова дейност - с 2,4% от 1 юли 2017 г.

Минималната работна заплата в страната се вдига от днес - от 420 на 460 лв. С увеличението от 9,5% правителството цели да мотивира търсещите работа и да гарантира по-добро задоволяване на потребностите на наетите на минималната сума и техните семейства.

От днес се вдигат заплатите в редица държавни и публични сектори. С 10 процента се повишават възнагражденията на учителите. Увеличение има и в сферата на социалните услуги - в агенциите в системата на Министерството на труда и социалната политика. Общините също ще разполагат с повече средства тази година, което ще даде възможност за ръст на възнагражденията в местните администрации.

За 2017 г. е предвидено и вдигане на заплати в БДЖ, НКЖИ и изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

От днес природният газ поскъпва с 4,65%, но това (засега) няма да се отрази върху цените на парното и топлата вода.

Добрата новина за пушачите е, че очакваното поскъпване на цигарите засега се отлага. От 1 януари влизат в сила промени в акцизите върхю тютюневите изделия.

Предварителните сметки на финансовото министерство показваха, че цените на масовите цигари ще се вдигнат с 15 стотинки. До момента обаче нито един производител и търговец не е внесъл нови цени. Възможно е това да се дължи на "надлъгване" между играчите в бранша, като всеки иска да изчака друг да направи първата стъпка.

Сега масовите папироси като "Виктори", "Карелия", "Кингс", "Мерлин", "Ева", "ММ" се продават в границата между 4,50 и 5,00 лв. Различните видове "Марлборо" са между 4,80 и 5,00 лв.