Терористи от "Даеш" са нападнали два полицейски участъка в град Самара, на около 120 километра северно от столицата Багдат. Това съобщи БНР, позовавайки се на "Ройтерс" и "Ал Джазира".

Убити са най-малко седем полицаи, петима от пленените униформени са били спасени. Водят се боеве и в двата полицейски участъка. Според "Ал Джазира" джихадистите са успели да превземат и няколко правителствени сгради в града. Сред нападателите от т.нар. "Ислямска държава" има и атентатори, опасани с екплозиви, които са готови да се самовзривят. До момента не е ясно колко са бойците на "Даеш", участващи в офанзивата. В Самара е обявено извънредно положение, а части на армията на Ирак вече са мобилизирани.

По-рано в столицата Багдад е било извършено покушение срещу главния мюфтия на Ирак шейх Махди ас-Сумейдаи, съобщава ливанският телевизионен канал „Ал Манар“, цитиран от БНР. Според съобщенията кола-бомба е била взривена от терористи пред джамия, в момента, в който от храма е потеглял кортежът на мюфтията. Говорителят на духовния водач на иракските сунити заяви, че шейх Сумейдаи е оцелял при атаката и е откаран в болница. Все още няма подробности за състоянието му.