Путин праща два бойни кораба към филипинската столица Манила с надежда за съвместни военни учения, съобщи "Ройтерс".  

Това трябва да е първата официална среща между флотите на двете държави, след като президентът на Филипините Родриго Дутерте започна напълно официален завой от САЩ към Русия. Но по някаква причина не е сигурна.

"Нашите правителства може би ще обсъждат в някакъв период от време възможностите за нашите военноморски обучения", обяснява контраадмирал Едуард Михайлов, главнокомандващ руската флота. "Най-големият проблем сега по света е тероризмът и пиратството и всичките ни учения ще покажат какво можем ние и какво можете вие в такива ситуации."

Вашингтон и Филипините ще имат традиционно учение и тази година, но Дутерте е наредил на министъра на отбраната да "преформатира" плана, изваждайки го от Южнокитайско море, за да подобри отношенията с Китай. 

Проблемите на Манила с пиратството вървят ръка за ръка с тероризма - в момента страната се бори срещу ислямисти, които отвличат екипажите на бавни лодки или туристи с яхти. В момента "Абу Саяф", малка, но агресивна група, държи за заложнции 10 малайзийци и индонезийци, холандец и японец.