Президентът на Филипините Родриго Дутерте обяви "раздялата" си с дългогодишния съюзник САЩ в Пекин днес. Той е на четиридневно посещение в Китай, където води дипломатически разговори с местните, съобщи АФП.

"Обявявам моята раздяла със Съединените щати", заяви той под бурни овации в среща в китайската столица. И добавя, смесвайки филипински и английки: "Америка не контролира живота ни. Стига bullshit (говежди лайна, бел. ред.)"

Днес Дутерте се е срещнал със своя китайски колега Си Дзинпин на площад Тиананмън. Двамата си обещали доверие и приятелство, докато се опитвали да смекчат мореплавателен диспут. Си Дзинпин заявил, че двете държави са "съседи през морето", и че "няма причина за враждебност и конфронтация".

По време на предишния президент Бениньо Акино, Китай и Филипините имат множество търкания за Южното китайско море - където Пекин е построен на поредица от изкуствени острови - но откакто е на власт, Дутерте обърна посоката в спора.

Именно след срещата с него Дутерте започна с острите си реплики срещу САЩ. Каза още:

"Как можеш да си най-могъщата индустриална държава, когато дължиш на Китай и не си плащаш?"

В последните седмици филипинският държавен глава е много агресивно настроен срещу САЩ и особено срещу президента Барак Обама, когото нарече "кучи син" и му каза да "върви по дяволите".