Депутатът от ДПС и лидер на партия "Дром" Илия Илиев заплаши, че всеки, който "насажда омраза и дискримирина ромската общност" чрез публично говорене, ще бъде пращан на прокуратурата.

Конкретният повод е участие на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки в бТВ снощи по повод случая от Сливен с малолетна родилка и непълнолетен баща. Кои точно думи на евродепутата са възмутили Илиев  не става ясно от съобщението.

 "Дром" и депутатът от ДПС заявяват, че се противопоставят на дискриминационното поведение на политици, които насаждат омраза и се изказват дискриминационно към ромите. Те смятат, че подобно поведение от политици, които "би трябвало да бъдат за пример в обществото за спазването на конституцията и законите на страната", е недопустимо.

Те трябвало да понесат и наказание, затова Илиев цитира чл. 162 от Наказателния кодекс:

Който чрез слово, печат или други средства за масово осведомяване, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност, етническа принадлежност или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

Затова и от "Дром" заявяват, че срещу всеки, за когото има съмнение, че е нарушил този текст от НК, ще бъде пращан сигнал в прокуратурата. Ще бъде поискана намеса от главния прокурор, включително срещу депутати и евродепутати, "за да се знае, че Законът в нашата страна е над всичко, над личните политически цели и пристрастия".