"Двата реактора за АЕЦ "Белене" са на 100% готови. Експерти на НЕК и АЕЦ "Козлодуй" направиха три инспекции в Руската федерация между 21 ноември и 30 декември 2016 г. Проверките бяха в различни заводи, в които се намира това оборудване. И съвсем скоро, може би в началото на април, ще бъдат налични двата реактора".

Това обяви министърката на енергетиката Теменужка Петкова пред бТВ и припомни, че реакторите са поръчани през 2008 г. (при управлението на Тройната коалиция), без да има договор за изпълнение на проекта и без яснота колко ще струва и къде ще се продава произведената ел. енергия.

 
На 8 декември 2016 г. "Националната електрическа компания" преведе 601,6 млн. евро по сметката на "Атомстройекспорт", след като бе осъдена от руската страна в Международния търговски арбитраж в Женева.
"Успяхме да спестим 90 млн. лв. на българските данъкоплатци, благодарение на преговорите с "Атомстройекспорт" и "Росатом", при които те се съгласиха да опростят лихвите от 167 000 евро на ден. Приключихме сагата по максимално добър за българската страна начин", каза Петкова.

"Оттук нататък трябва да мислим отговорно и държавнически. Извършили сме разходи за 1,4 млрд. лв. (за площадката), платихме 1,176 млрд. лв. на "Атомстройекспорт". Трябва да предприемем действия, за да минимизираме рисковете от допълнителни щети, които биха могли да настъпят", каза министърката.

По думите й най-правилно сега е да се извърши анализ за необходимостта от изграждане на нова ядрена мощност, активите на АЕЦ "Белене" да се обособят в отделна компания и тя да бъде продадена по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Ако имало интерес към проекта, значи той ще е жизнеспособен, икономически ефективен, обоснован и ще се реализира. Ако нямало интерес, ще се търси друго решение - продажба на оборудването на трета страна, при което българската страна ще отчете загуби.

Официален интерес към изграждане на АЕЦ "Белене" засега е проявен от Китай.

Следващата седмица се очаква БЕХ да сключи договор с БАН за разработване на анализ за необходимостта от нова ядрена мощност в страната, каза още Петкова. Причината според нея: "за да има последователност и разум в българската енергетика, а не да се управлява с емоции".