Новоизбраният президент Румен Радев и вицето му Илияна Йотова най-вероятно ще положат клетва пред Народното събрание на 19 януари - три дни преди официалния край на мандата на действашия държавен глава Росен Плевнелиев, научи Клуб Z от източници в парламента. Причината е, че датата на встъпването в длъжност на новата президентска двойка - 22 януари, е  неделя. За тогава е планирано тържественото предаване на властта на "Дондуков" 2 между двамата президенти.

Очаква се на 19 януари Радев да произнесе и реч пред депутатите. Дали в нея ще каже датата, на която ще разпусне Народното събрание и ще обяви екипа на служебното правителство, което ще подготвя предсрочните парламентарни избори обаче още не е ясно, твърдят запознати.

Преговорите кои ще са министрите продължават. Засега най-вероятното име за служебен премиер е това на проф. Огнян Герджиков, въпреки че близки до обкръжението на Радев твърдят, че "всичко е предпоследно" и повече яснота се очаква най-рано идната седмица.

 
Вероятно сред служебните министри ще има кадри, които ще са и част от президентския екип на Радев. Така например за поста в правосъдното министерство се върти името на професор Емилия Друмева - специалист по конституционно право. Според запознати тя е поканена и за секретар по юридическите въпроси на държавния глава. 
 
Няколко варианта за служебен дипломат №1 се въртят в политическите кулоари, докато тече реденето на кабинета. Сред тях са това на дипломата Любомир Кючуков - бивш зам.-министър и посланик в Лондон, а в момента - директор на Института за икономика и международни отношения. За МВнР обаче има и друг вариант - Гергана Паси - също бивш зам.-министър на външните работи, а след това и министър по европейските въпроси в кабинета "Станишев", след като предшественичката ѝ на този пост Меглена Кунева е излъчена за еврокомисар от кабинета "Станишев". Г-жа Паси обаче можело да поеме отново и европейската тематика в служебния кабинет.
 
Почти сигурно е и името на бъдешия финансист №1 в правителството на Радев - бюджетарят на републиката по време на поредица от кабинети и зам.-министър на финансите от години Кирил Ананиев.
 
Най-малко са слуховете кой ще поеме силовите ведомства - МВР и отбраната. Според източници на Клуб Z още на първата среща между Плевнелиев и Радев, когато последният още не беше отказал категорично варианта двамата президенти заедно да одобрят екипа на служебното правителство, новоизбраният държавен глава е заявил, че премиерският пост и този в МВР са най-важните, тъй като служебните правителства имат за основна задача организацията на предсрочния вот. Кой ще поеме поста в екипа на Радев обаче засега се пази в тайна. Завъртя се името на Богомир Бонев, но според близки до преговорите това е малко вероятно. Появи се името на бившия шеф на вътрешната комисия в парламента и водач в НДСВ - юристът Минчо Спасов. На президентския вот той бе кандидатът за вице на Татяна Дончева. Участието в служебно правителство обаче би значело неучастие в предсрочните парламентарни избори, затова и тази номинация засега не се потвърждава. За мястото из медиите се появи и името на Николай Радулов. Не било никак изключено ген. Радев да заложи на човек с политически или професионален опит от системата на МВР. 
 
Интересни варианти се чуват и за поста министър на отбраната. Сред тях е това на ген. Михо Михов - в момента депутат от АБВ, а преди това началник на ВВС и Генщаба - тоест човек, който е работил години наред с Радев в качеството му на високопоставен военен от ВВС и пилот. Това обаче отново би значело, че Михов няма са участва отново в парламентарни избори. Върти се и слух, че бившият военен министър Николай Цонев, срещу когото се водеха дела, но бе оправдан по всички обвинения, може да поеме "служебно" отбраната, но и за това няма отникъде потвърждение до момента. 
 
Почти сигурно е, че регионален служебен министър и член на екипа на бъдещия президент ще е Николай Копринков, бивш кмет на с. Труд и член на Инициативния комитет за издигането на Румен Радев за държавен глава, твърдят запознати. Според източниците ни за регионалното министерство е бил канен и бившият министър в кабинета "Сакскобургготски" и бивш кмет на Благоевград Костадин Паскалев. 
 
Засега нищо не се чува за ресорите енергетика, икономика, земеделие, екология, транспорт. 
 
За спорта се въртят трима души - най-добрият ни гимнастик и многократен шампион Йордан Йовчев, олимпийският шампион по стрелба Таню Киряков, който е и в инициативния коминет за издигане на Радев за президент, Весела Лечева. 
 
Двама журналисти са почти сигурните кадри в екипа на Радев като президент - Елена Йончева и Иво Христов. Очаква се дамата да поеме медийните дела на държавния глава след 22 януари, а Христов да застане начело на кабинета на президента. Към екипа на "Дондуков" 2 вероятно ще се присъедини и Деница Златева - тя работеше активно в кампанията за Радев, беше депутат от левицата, занимаваше се с международната дейност в БСП и владее 4 чужди езика - английски, немски, руски и испански.