Европейската комисия може да работи и без български комисар, каза днес нейният говорител Маргаритис Схинас.

"Липсата на български комисар не е проблем", каза той в отговор на репортерски въпрос колко време Брюксел може да чака София да номинира своя член на Комисията. 

Доскорошната ѝ заместник-председателка Кристалина Георгиева я няпусна в края на декември, за да стане главен изпълнителен директор на Световната банка. За нейния ресор председателят Жан-Клод Юнкер номинира германския комисар Гюнтер Йотингер, досега отговорен за дигиталния пазар.

"Лисабонският договор гарантира, че Комисията може да функционира законно и институционално гладко с по-малко от 28 комисари", каза Схинас.

Като пример за такова функциониране той приведе оставката на бившия британски комисар Джонатан Хил дни след референдума за "Брекзит". Неговият приемник Джулиан Кинг пое функциите си през октомври. 

Йотингер временно изпълнява функциите на Георгиева, докато премине изслушване за одобрение в Еврпейския парламент в понеделник и формално назначение от Съвета на министрите след това. Неговите функции пък временно пое заместникът на Юнкер, естонецът Андрус Ансип. Портфейла на Хил премина пък в ресорите на заместник-председателя Валдис Домбровскис от Латвия.

"Мисля, че можем да се справим без никакви проблеми и в настоящия момент, докато комисарят от българска националност бъде номиниран от българските власти, приет от председателя и назначен от Съвета и Парламента", каза Схинас.

Министър-председателят в оставка Бойко Борисов досега не е номинирал следващ комисар. Номинацията е въпрос на политически консенсус, каза той пред журналисти в Брюксел на 16 декември. Още не е ясно дали ще я направи предстоящото служебно правителство или следващото редовно, което бъде сформирано след предстоящите избори.