След най-новите съобщения за руски хакерски атаки в Берлин нараства загрижеността от опит за намеса в германската политика.

Шефът на парламентарната фракция на социалдемократите Томас Оперман заяви за “Зюддойче цайтунг”:

“Целенасочени пропаганда и хакерски атаки от чужбина ще са голямо предизвикателство за германската предизборна битка.”

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, който ще кандидатства за депутат в следващия Бундестаг, окачестви като «будещи тревога» обвиненията срещу Русия, че е повлияла на изборите в САЩ.

Тайните служби на САЩ обвиняват руското правителство, че е започнало хакерска кампания, за да повлияе на президентските избори през ноември 2016 г. Президентът Владимир Путин между другото е преследвал целта да дискредитира кандидатката на демократите Хилъри Клинтън, се посочва в доклада на тайните служби - ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност (АНС).

Русия отхвърля обвиненията за хакерски атаки

В края на миналата седмица и Федералната служба за защита на конституцията (германското контраразузнаване – б.р.) потвърди, че през декември 2016 г. е засякла кибератака срещу компютърната система на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Според шефа на Службата Ханс-Георг Маасен са налице косвени доказателства за руска атака.

“Нашият анализ сочи, че инфраструктурата на атаката е същата като тези, които са ни известни от други кибератаки във връзка с агресивната кампания АРТ28. Това е кампанията, при която по-миналата година беше засегнат и Бундестагът. При АРТ28 има индикации, които водят до руски източници”, заяви Маасен за агенция ДПА.

Съкращението АРТ е от Advanced Persistent Threat, което означава продължаваща заплаха в напреднал стадий.

Говорител на Министерството на външните работи обяви, че на случая трябва да се гледа сериозно. 
Русия продължава да отрича обвинения в хакерски атаки.

За “Зюддойче цайтунг” Мартин Шулц заяви, че опитът за оказване на виляние чрез пропаганда в политиката дори и да не е нещо ново, “ние сме длъжни да не го изпускаме от поглед, тъй като днес медии и социални такива са много по-бързи, динамични и безгранични”.

Томас Оперман говори за ново измерение на дигитална пропаганда. Вътрешният министър Томас де Мезиер бил длъжен да засили IT-сигурността, а подопечната му Федерална агенция за сигурност при информационната техника трябва надеждно да опазва Германия от кибератаки.

Оперман призова и собствениците на социални медии като фейсбук и туитър най-късно след 24 часа да трият лъжливи политически послания, както и такива, които насаждат омраза.

Бъдещият президент на САЩ Доналд Тръмп не беше впечатлен от доклада на спецслужбите. В туитър той написа, че единственото, за което изобщо си струвало да се говори, било катастрофалното поражение на демократите  на президенските избори. Той се стремял към добри отношения с Русия. Само глупаци вярвали, че това било лошо.

------

* Авторът завежда берлинското бюро на в. “Зюддойче цайтунг” за отразяване работата на парламента, канцлерството и федералните министерства.  Преводът е на Клуб Z.