Компрометиращото досие срещу Доналд Тръмп е изготвено от бившия британски разузнавач Кристофър Дейвид Стийл, съобщиха вчера в. "Уолстрийт джърнъл" и сп. "Форбс".

Той е бивш агент на разузнавателните служби МИ6. След като ги напуснал, основал компанията Orbis Business Intelligence Ltd. Тя е базирана в Лондон  и за нея работят предимно бивши агенти на британските спецслужби. Компанията изпълнява деликатни поръчки на частни компании. 

Оглавяват я Кристофър Стийл и Кристофър Бъроуз.

52-годишният Стийл е изчезнал от вчера сутринта, твърди негов съсед пред в. "Дейли телеграф". И дори помолил комшията да се грижи за котката му, докато отсъства няколко дни. Съпругата и децата на Стийл ги нямало в дома му още от предишната вечер. Самият бивш агент изглеждал ужасен от нещо.

Медиите не са успели да се свържат със Стийл, за да получат коментар за досието, за което се твърди, че е подготвено на основата на докладни записки, съставени в периода юни-декември 2006 г.

58-годишният Бъроуз пък заявил, че "нито ще потвърди, нито ще отрече" причастността на неговата компания към изготвянето на този документ.

Orbis е създадена през 2009 г. и според информация в сайта й базира нейните твърдения се основават на данни и мнения на глобална мрежа от експерти и видни предприемачи. Тя провежда "операции по събиране на разузнавателна информация" и "трудни, често трансгранични разследвания".

През 1990 г. Кристофър Стийл бил назначен за втори секретар в британското посолство в Москва. По-късно е бил първи секретар в мисията на Обединеното кралство в Париж и първи секретар на външното министерство в Лондон.

Преди да стане диплромат, Стийл в продължение на 20 години е работил за МИ6. Той бил експерт по Русия и именно по тази причина бил пратен в Москва в качеството на шпионин.

Според в. "Таймс" Стийл познавал Александър Литвиненко - руският агент беглец, който бе отворен в Лондон през 2006 г. Великобритания подозира, че зад убийството му стои Кремъл и лично президентът Владимир Путин.

Другият съдружник – Бъроуз, също бил дипломат. Той е работил в Брюксел и Делхи.

Досието на Тръмп не е изготвено от американското Национално разузнаване, обяви късно вчера шефът му Джеймс Клапър. Службите нямат нищо общо и с изтичането на информацията за компромата. Преди това Клапър разговаря лично с Тръмп.

Новоизбраният президент даде прпсконференция, на която заяви, че Русия не може да има компромат срещу него. И изтъкна, че няма там нито бизнес, нито заеми.

От Кремъл също отрекоха да притежават компрометиращи сведения срещу Тръмп. Дмитрий Песков - говорителят на Путин, дори окачестви публикациите като "булевардно четиво".