Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк ще изпрати писмо до председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер във връзка със законовата забрана у нас за предизборна агитация на език, различен от българския. Това съобщава сайтът на движението.

"Следващата стъпка, която ще предприема, е да изпратя писмо до председателя на Еврокомисията – Жан-Kлод Юнкер, председателя на Европейския парламент, на Европейския съвет – Доналд Туск, както и до комисарите Франс Тимерманс, Вера Йоурова, Тибор Наврачич, защото това е европейски проблем. Не може 10 години след членството на България в ЕС българската демокрация да живее с този хроничен проблем".

Това каза Кючюк, който е и председател на МДПС. Той вече е внесъл 36 263 подписа срещу ограничителния текст от Изборния кодекс, който забранява използването на език, различен от българския, по време на предизборна кампания в България.

Според Кючюк петицията, провокирана от дискриминационната забрана, е събрала солидна подкрепа както в България, така и в чужбина. Редица международни неправителствени организации са се подписали под твърдението, че изборното законодателство в този му вид представлява грубо нарушение на изконните човешки права, както и че този текст трябва да отпадне.

Чрез Кючюк е сезирана и Комисията по петициите за съществуването на правно ограничение в българския Изборен кодекс, което противоречи на редица текстове от европейското законодателство, установяващи правото на свободно изразяване, правото на получаване на информация на разбираем език, което е в пряка връзка с правото на информиран избор.

Борбата на ДПС срещу това ограничение бе особено силна, докато лидер на партията бе Лютви Местан. Той най-редовно се възползваше от парламентарната трибуна, за да показва квитанции за поредната му глоба за това, че е говорил на майчин език на политически мероприятия. Местан дори се закани да съди България в Страсбург по този въпрос. Тогава той обясни, че причината за намерението му не се крие в това, че не обича България, а защото иска да я види като "родина на равнопрвни граждани".

На няколко пъти от ДПС внасяха промени в Изборния кодекс, с които се искаше тази забрана да отпадне. Техните предложения обаче така и не успяха да минат, като "за" забраната гласуваха повечето от парламентарните партии.