Министерството на вътрешните работи (МВР) ще обяви следващата седмица поредица от обществени поръчки, свързани с отпуснатите от Европейската комисия (ЕК) 160 млн. евро. за охрана на границата и справяне с миграционния натиск. Това съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев на брифинг.

Гунев подчерта, че търговете са съгласувани с новоизбрания президент Румен Радев, с което се надява да няма спекулации по темата.

Финансирането от Брюксел бе отпуснато през октомври м.г. и досега се изготвяха техническите спецификации. Причината обществените поръчки да се обявят в последните дни от мандата на правителството "Борисов 2" са кратките срокове, които ЕК е дала на България за усвояване на средствата.

Припомняме, че дни преди Коледа премиерът в оставка Бойко Борисов забрани на министрите да обявяват нови обществени поръчки. Ако има нещо неизбежно, да се съгласува с администрацията на новоизбрания президент, за да има приемственост и да не бъдем обвинявани, обясни тогава министър-председателят.

Филип Гунев поясни за какво ще бъдат изразходвани парите:

- за развитие на системата ТЕТРА на МВР, основен начин за комуникация по границите на България, където няма покритие - над 29 млн. евро;

- за развитие на Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница в участъците, в които досега такава не е изградена - 18 млн. евро;

- за покупка на IT оборудване и развитие на Националната шенгенска информационна система - над 20 млн. евро;

- за покупка на над 400 високопроходими автомобили за всички дирекции на МВР по външните граници и за ГД „Гранична полиция” - над 31 млн. евро;

- за покупка на 500 контейнера за ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, които могат да бъдат използвани за настаняване на мигранти в случай на криза - над 5 млн. евро.

Зам.-министър Гунев съобщи, че с европейски средства ще бъдат осигурени и едногодишните заплати на сътрудници по охрана на границата, облеклото и необходимото оборудване. Заместник-директорът на ГД „Гранична полиция” старши комисар Стоян Иванов информира, че следващата седмица дирекцията ще обяви конкурси за над 600 служители – сътрудници по охрана. Те ще работят изцяло по охрана на външните ни граници – с Турция, Сърбия и отчасти морска граница. Правомощията им ще са като на гранични полицаи и ще изпълняват съвместни задачи заедно с тях.

Ще бъдат възстановени и ежедневните разходи по командироване на служители на МВР и на армията, поддръжка на автомобили, гориво, подобряване на възможностите за въздушно наблюдение.

По думите на Филип Гунев служебното правителство ще има отговорността да завърши започнатото, защото е важно за националния интерес на страната.

"Отговорното поведение е да не спираме работа в името на националния интерес. И няколко седмици са от значение, затова продължаваме процеса, поемаме и отговорността, обявявайки тези поръчки", обясни Гунев.

До няколко дни ще бъде подписано и грантовото споразумение за близо 90 млн. лева допълнително финансиране, обявено от Европейската комисия в края на м.г.

Средствата за развитие на Националната шенгенска информационна система ще бъдат насочени към обновяване на компютърната техника в МВР и закупуване на нов софтуер, разясни шефът на дирекция „Комуникационни и информационни системи” Младен Петров.

Заместник-министър Гунев уточни, че във връзка с промени в Шенгенския кодекс тази година ще бъде въведен систематичен, 100-процентов контрол при излизане на европейски граждани през външна граница на ЕС. Мярката е приета по отношение контрола върху движението на чуждестранни бойци.