"Делян Пеевски се ползва с доверието и обичта на нашия електорат. Той е направил много за нашите хора. Работи активно. В последните няколко седмици с него работим върху икономическата част на програмата и предвиждаме една инициатива за ускоряване на инвестиционния процес със законодателни промени. "

Това съобщи депутатът от ДПС Йордан Цонев в студиото на "Тази сутрин" по бТВ. И добави, че "г-н Пеевски вероятно ще бъде номиниран за депутат на предстоящите избори, но все пак решението е негово".

Водещият Антон Хекимян припомни, че тандемът Цонев-Пеевски написа закона за офшорните компании, чиято цел беше да се забрани участието на фирми с неизвестен собственик в обществените поръчки. Според Христо Иванов от "Да, България" този закон напрактика не действа и новото движение ще предложи работещ вариант.

"Ще го приемем, ако е по-добър. Отворени сме. Важното е, че имахме смелостта да бръкнем с пръст в раната първи в Европа", обясни Цонев.

Депутатът не скри, че е добър приятел с Делян Пеевски и че работят много добре.

"Г-н Пеевски не ходи на работа в парламента, това е негов избор", обясни Цонев и добави загадъчно: "Има защо".

Въпреки че отсъствал от парламента, Делян Пеевски работел с хората, срещал се и правел добри неща.

"По-добре да има охрана, отколкото да има проблем" - така Цонев отговори на забележката за скъпата охрана на неговия колега.

Пламен Орешарски беше кандидатът на ДПС на миналите президентски избори. Подкрепен от ДПС значи, че е кандидат на ДПС. Нашите избиратели го припознават като човек, който е работил за интересите на България и е бил равно отдалечен или равно близък до всички етноси, каза още Йордан Цонев. И уточни, че движението не е давало пари за неговата кампания и в отчетите го пишело.

Засега Пламен Орешарски не е изявил желание да бъде включен в кандидат депутатските листи на ДПС. Но това можело и да се случи, ако структурите го номинират.

„Дали се виждаме в управлението? Виждаме се, разбира се. От вчера в Европейския парламент има проевропейска коалиция за реформиране на ЕС - между ЕНП и Алиансът на либералите и демократите. Ако в Европа има коалиция с ДПС, в България защо да няма”, попита Цонев.

Коалиционният план на ДПС бил отворен към всички проевропейски политически партии в България. ГЕРБ и БСП категорично били такива. На въпрос възможна ли е нова тройна коалиция ГЕРБ-БСП-ДПС, Цонев отвърна: „Избирателят ще каже каква ще е коалицията, нека да му оставим това право”. Но не изключи и правителство на малцинството след изборите.

"Доброто за България е да има стабилна и ясна коалиция, която да е проевропейска и обединена около сходни ценности - демокрация, пазарна икономика, защита на човешки парва, отказ от религиозно и етническо противопоставяне. Това било коалиция тип „ценностно мнозинство”, каза още Йордан Цонев.

Депутатът от ДПС нарече "безпринципна" сегашната коалиция в управлението, която "не е успяла да доведе страната до стабилност". Причината за провала на правителството "Борисов 2" се криела в коренно различните програми на партньорите в кабинета - ГЕРБ, ПФ, РБ и АБВ. За всеки важен закон в парламента ГЕРБ събирали мнозинство "по коридорите". Само във финансовата и бюджетната част ГЕРБ постигнали добри резултати, но като цяло управлението било провал, заради несъстоялите се реформи.

Цонев определи лидера на БСП Корнелия Нинова като достатъчно прагматичен политик, който разбира кое е полезно за страната, заради решението на столетницата почти да се откаже от премахването на плоския данък.

„Бойко Борисов е много интуитивен политик, той усеща волята на хората и ситуацията. Той обвърза резултатите от президентските избори с оставката на кабинета не само заради чест и достойнство, а и защото не можеше да управлява повече с тези коалиционни партньори. За ГЕРБ щеше да бъде ад управлението с тях след президентските избори и всеки месец щеше да им сваля проценти от доверието. Затова Борисов направи този мъдър политически ход”, бяха думите на Йордан Цонев.

С блага усмивка на лицето Йордан Цонев не пропусна да каже добри думи и за почетния председател на ДПС Ахмед Доган: „Той е нашият лидер, с който се съветваме, който ни помага, който е нашият пример. Страхотен човек, най-добрият политик, по признанието на всички. Нямам критики към г-н Доган. Не съм го виждал от рождения си ден, чуваме се от време на време по телефона.”

Според Цонев лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се справя чудесно, защото успял да обедини структурите на партията и се сбъднали посланията му, че в България ще има предсрочни парламентарни избори, поради грешно съставеното мнозинство.