Германският парламент гласува единодушно легализирането на марихуаната за медицински цели днес, съобщи "Дойче веле".

Местните не само ще могат да си купуват марихуана от аптека с рецепта, сушените цветове на канабиса и различни по концентрация екстракти ще бъдат покривани от здравната каса за пациенти, които нямат други възможности за лечение.

"Това е прекрасна добавка в закона за пациентите, които са чакали толкова дълго. Повече хора трябва да имат достъп до канабис", заяви Марлене Мортлер, федерален комисар по наркотичните вещества.

Позицията й преди година-две обаче бе коренно противоположна - тогава Мортлер твърдеше, че макар алкохолът да вреди много повече от канабиса, той е част от немските традиции, и затова е легален.

Легализацията на медицинската марихуана бе подкрепяна години наред от Зелените и Левите, но сега всички партии застанаха зад законопроекта. Причините за това не бяха алтруистични - решение на Върховния съд, което щеше да позволи на всеки пациент да си гледа растенията у дома, ги принуди да приемат бързо законопроекта. Сега производството на медицински канабис ще се контролира от властите.

Няколко държави по света вече ползват специалния плевел за медицински цели - Франция, Канада, отделни американски щати, Македония, Турция и други. Марихуаната е по-ефективна от обичайните лекарства срещу симптомите на химиотерапията и липсата на апетит при раковоболните. Работи и като ефективно болкоуспокоително с по-малко странични ефекти от по-силните опиати. От години се ползва ефективно и срещу симптомите на множествена склероза.