"Аз, Доналд Джон Тръмп, тържествено се заклевам, че честно ще изпълнявам длъжността Президент на Съединените щати и ще дам най-доброто от способностите си, ще спазвам и защитавам Конституцията на Съединените щати. И нека Бог да ми е на помощ!“

С тази клетва, състояща се от 35 думи на английски език, Доналд Тръмп стана днес официално 45-ият президент на САЩ. Той положи клетва в Капитолия пред съдия Джон Гловър Робъртс-младши - председателя на Върховния съд.

Преди него се закле вицепрезидентът Майк Пенс.

Стотици хиляди проследиха клетвата на Тръмп.

Милиардерът Доналд Тръмп и съпругата му Мелания излязоха в 8,00 от резиденцията "Блеър хауз" във Вашингтон и поеха към църквата "Свети Йоан" преди да се видят в Белия дом със семейство Обама за чай и кафе, а после да се отправят към тържествената церемония по встъпването в длъжност.

Мелания е облечена в сако от Ралф Лоран, което специалистите определиха като близко до стила на Джаки Кенеди.

 Протестиращи вече запушиха някои от улиците, които водят към Капитолия, където Тръмп ще се закълне.

Цялото семейство на Тръмп, както и на вицепрезидента Пенс бяха в църквата. Вицепрезидентската двойка  бе приета в Белия дом от сегашното вице Байдън.

Точно в 16,45 часа българско време Доналд и Мелания бяха посрещнати на входа на Белия дом от Барак и Мишел Обама. Мишел беше облечена в тъмночервена рокля. Очевидно е имало съгласуване между протоколите на двете двойки, за да не блеснат двете първи дами в еднакви по цвят дрехи.

Доналд и Мелания Тръмп бяха посрещнати в Белия дом от Барак и Мишел Обама. 

След повече от час размяна на учтивости със семейство Обама, Мелания и Мишел поеха към Капитолийския хълм за клетвата в отделна кола. Първа в кортежа бе лимузината на президента, в която пътуваха Барак Обама и Доналд Тръмп. Преди да се отправи към церемонията Барак Обама влезе в Овалния кабинет за последен път. Той остави писмо в бюрото от XIX век, в което според традицията, оттеглящият се президент оставя лично послание за своя приемник.   

В 18 часа българско време двамата президенти Обама и Тръмп пристигнаха и влязоха в Капитолия. Семействата на всички са сред най-официаните гости на специално издигната платформа.  

Иванка Тръмп блестеше в бяло. Снимки БГНЕС

 

"Всичко започва днес!. Ще се видим на клетвата в 11 часа (18 часа българско време)", беше първият туит тази сутрин на новоизбраният президент 

Днес и президентът Обама се изказа за последно в акаунта POTUS (President of the United States):

 

 

"Беше честта на живота ми да ви служа. Направихте ме по-добър лидер и по-добър човек"

Рекламните шапки за клетвата на Тръмп - бореца срещу вноса на китайски стоки, са произведени в Китай.

Церемонията почетоха трима от четиримата бивши живи президенти на САЩ - Джими Картър, Бил Клинтън и Джордж Буш-младши, придружени от съпругите си.

Хилъри изглеждаше весела.

Джордж Буш-старши не дойде поради болест.

В Лондон протестираха срещу новоизбрания президент Тръмп и неговите близки отношения с Путин. Снимка БГНЕС

 

Гледайте на живо церемонията по встъпването в длъжност на Тръмп.