"Тази церемония има особено значение. Ние не само предаваме властта от една президентска администрация на друга, от една политическа партия на друга. Това е връщане на властта от столицата Вашингтон на вас, хората."

Това заяви тази вечер новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп в първата си реч като държавен глава.

Той положи клетва като 45-и президент на страната си.

"Дълго време малка група хора в столицата изземаше ролята на правителството. Вашингтон процъфтяваше и получаваше цялото богатство. А хората плащаха цената и не усещаха това богатство. Бяха затворени заводи. Елитът пазеше себе си, но не и гражданите. Техните победи не бяха ваши. Докато те празнуваха в столицата, борещите се за оцеляване семейства нямаше какво да празнуват", каза още Тръмп.

Голяма част от речта му се покриваше с обещанията от предизборната му кампания, благодарение на които той спечели изборите на 8 ноември 2016 г.

Той изтъкна, че страната принадлежи на всички, които са се събрали днес на клетвата, и на тези, които гледат ставащото по телевизията.

"Това е ваш ден. Това е ваш празник. Това е вашата страна. САЩ са вашата страна. Не е важно коя партия е на власт. Важното е, че правителството ще защитава интересите на народа. 20 януари 2017 г. ще влезе в историята като ден, когато властта в страната се върна в ръцете на народа на САЩ", обяви новоизбраният президент.

Една от първите теми, за които говори Тръмп, бе за това как САЩ са плащали огромни суми, за да пазят други страни: 

"Пазихме чужди граници и страни, но не и нас и нашите граници. Харчихме трилиони, а печелеха други. Вече няма да бъде така."

После новият президент премина към болезнената за много американци тема за закритите през последните години работни места заради изнасяне на производството.

"Забравените хора на Америка няма да бъдат повече забравени. Майки и деца в мизерия. Затворени заводи като надгробни паметници из цялата страна. Ръст на престъпността и наркоманията Ще ви върнем работните места. Ще си върнем границите. Ще си върнем нашите мечти. Ще построим нови пътища, магистрали, летища, мостове в цялата ни прекрасна страна. Ще възстановим страната ни с американски ръце и американски труд", обеща той.

"Ще следваме две прости правила - купувай американското и вземай на работа американци", каза още Тръмп.

И отново премина към международното положение:

"Ще търсим приятелство със страните по света. Но ще направим това с тези, които разбират и които слагат първо своите интереси. Няма да налагаме нашия начин на живот на никого. Но ще бъдем пример, който всички да следват. Ще направим нови алианси в цивилизования свят срещу ислямския тероризъм, който ще изкореним изцяло от лицето на земята."

Тръмп отново обеща, че заедно всички ще направят Америка велика. И че отсега нататък САЩ ще се ръководят от принципа "Америка преди всичко". Белият дом ще взема решенията във вътрешната и външната политика, като изхожда единствено от американските интереси.

"Благодаря ви, Бог да ви благослови и Бог да благослови Америка! Бог да благослови Америка!", завърши той речта си.