Турският парламент днес гласува промени в конституцията, които позволяват референдум за президентска система, който ще увеличи сериозно властта на Реджеп Ердоган, съобщи Ройтерс.

Решението е победа за лидера на Турция, считан от критиците за автократ, но популярен в страната.

Заседанието на турския парламент продължава цяла нощ, като депутати гласували за законопроекта на управляващата партия, основана от Ердоган. Той всъщност променя минималния праг за провеждане на национален референдум.

488 души присъстват от парламентна 550. 339 гласуват "за", 142 "против, петима пускат празни бюлетини, две са невалидни.

"Не се съмнявайте, че хората ще направят най-доброто решение за конституционните реформи", каза премиерът Бинали Йълдъръм на депутатите. "Нашите хора ще отидат до урните, ще гласуват със сърцата и умовете си и ще направят най-добрия избор за Турция."

Референдумът може да е най-рано на 26 марти, най-късно - в средата на април,твърдят хората на Ердоган.

Освен че променя формата на управление, реформата  ще позволи на президента да има връзки с партията си и да преструктурира висшите нива на съдебната власт. Увеличават се и депутатите - на 600, намалява се минималната възраст за депутат на 18. Парламент и президент ще се избират заедно на 5 години.

Управляващите твърдят, че е нужен силен президент, за да се справи Турция с вътрешните и външните проблеми със сигурността. Опозицията смята, че това само ще циментира Ердоган на поста.