"Приветстваме инвеститорите и предприятията, които искат да създават обществени блага, но това трябва да става във взаимен компромис и не за сметка на качеството на живот на хората."

Това се казва в право на отговор на партия "Нормална държава" с лидер Георги Кадиев, която подкрепя новия кмет на община "Младост" Десислава Иванчева.

Реакцията е след статия в Клуб Z от събота, от която става ясно, че строителни проекти за стотици милиони евро във втория по население столичен район са блокирани след идването на новото ръководство. Обвиненията на бизнеса срещу администрацията са, че не придвижва документите в законоустановените срокове.

По думите на собственици на имоти засегнати са както малките, така и едни от най-големите инвеститори в района. Предприемачи изразиха мнение, че патовата ситуация в "Младост" се дължи на политическите боричкания между ГЕРБ (с мнозинство в Столичния общински съвет) и новата управа на общината, която се подкрепя от една нова, малка и неопитна партия.

Преди месец председателят на общинския съвет Елен Герджиков обяви, че Иванчева не била излязла в срок от участието си в търговско дружество, след като е станала кмет. Иванчева определи твърденията като абсолютна лъжа и заяви, че е прехвърлила фирмата си в законоустановения срок. Общинската избирателна комисия още не се е произнесла по казуса.

А в първите дни на 2017 г. се разбра, че е започнало прехвърляне на правомощия от архитектурното направление на Столична община към администрацията на район "Младост".

В становището на "Нормална държава" се посочва, че проблемът с презастрояването е наследен от предишното ръководство на общината (от ГЕРБ). В текста никъде не се говори за незаконно строителство в "Младост", а се използва определението "конфликтни строежи". И се съобщава, че на част от засегнатите инвеститори вече са направени предложения за различни видове компенсации или друг вид промени.

Ето позицията:

"През лятото на 2016 г. ПП "Нормална държава" подкрепи протестите срещу презастрояването на столичния ж.к „Младост“, а по-късно и гражданската кандидатура за кмет на района. Инициативният комитет „За Зелен Младост“ събра 14 000 подписа от гражданите, а кандидатът, подкрепен от партията, спечели изборите. Всичко това се случи като следствие на каузата да се спре произвола със застрояването на зелените пространства в София, и в частност в най-големия столичен квартал.

ПП "Нормална държава" продължава да подкрепя тази кауза, без това да означава спиране на всички инвестиции и ограничаване на строителството, там където е законосъобразно. Напротив, приветстваме инвеститорите и предприятията, които искат да създават обществени блага, но това трябва да става във взаимен компромис и не за сметка на качеството на живот на хората.

Целта на новата администрация е да изработи цялостен модел за решаване на този наследен от предишното управление проблем, свързан с презастрояването. Вече има решения и се водят преговори с конкретни собственици на имоти и предприемачи, с цел да бъдат избегнати конфликтните строежи, именно защото презастрояването е причината за пренаселването. С много от собствениците е постигнато разбиране и са направени конкретни предложения за различни видове компенсации или друг вид промени, които биха довели до социално спокойствие и сигурност.

За съжаление не всички инвеститори са склонни да водят разговори за разрешаване на спорните казуси, а правят опити спекулативно да влияят на общественото мнение с упреци, че новото управление прави „Младост“ неприветлив за външни инвестиции. В публикация на Клуб Z от 21 януари 2017 по темата е цитирана Дора Давидова, собственик на парцел в „Младост“. На практика г-жа Давидова е закупила имот от Столична община с предназначение строеж на детска градина. След приключване на сделката е направена промяна на предназначението и в момента тясното междублоково пространство вече има разрешение да поеме строежа на жилищна сграда.

Други, цитирани в същата статия, инвеститори бяха обект на протести на граждани и от други квартали на София през изминалата година, като тези в кварталите "Оборище" и "Изгрев".

Друг пример е мащабният проект „Гранд Каньон“, който обещава големи икономически ползи, но няма адекватно социално решение, което да съответства на нуждите на „Младост“. Един от най-големите потенциални проблеми е този с липсата на добра транспортна схема. Експертите, ангажирани с разглеждането на този проект, приветстват идеята за реализирането му, но не биха могли да му дадат зелена светина, ако това би означавало „Младост“ да бъде блокиран от трафика. Удобството, транспортните проблеми и здравословните въпроси трябва да бъдат решавани тук и сега, а не после, когато вече ще бъде късно.

За съжаление инвеститорът поставя финансовата аргументация над обществения интерес. Не одобряваме подхода да не се търси решение на проблемите в условията на диалог, а да се прибягва до негативна медийна кампания, която не е от полза и за двете страни.

Убедени сме, че граждани, инвеститори и собственици на имоти в „Младост“ не могат и не бива да живеят във вражда, тъй като общата цел на всички е районът да се развива като център на култура, спорт, образование, бизнес и инвестиции. Като политическа партия признаваме върховенството на Закона и не можем да толерираме неговото нарушаване.

ПП "Нормална държава" отстоява опазването на околната среда като наше основно задължение към идните поколения и вярва в гражданското общество като коректив и съмишленик в изграждането на държавността. Привличането на инвестиции и разкриването на нови работни места е един от приоритетите на партията за развитието на икономиката. Всичко това – при върховенство на българското законодателство.

Ето защо призоваваме инвеститорите и гражданите на „Младост“ с наша помощ да преодолеят пречките помежду си и заедно да намерим устойчиви решения за мястото на което живеем, работим и се развиваме."