Григор Димитров за втори път в кариерата си е на четвъртфинал в първия турнир от Големия шлем за годината - Откритото първенство на Австралия. Българинът обърна Денис Истомин на осминафинал - 2:6, 7:6(2), 6:2, 6:1.

В следващата фаза той ще срещне белгиеца Давид Гофен (26 г., №11 в света), който надви Доминик Тийм (Австрия) по сходен начин - 5:7, 7:6(4), 6:2, 6:2. И двамата ще участват на турнира в София през февруари, на който за първи път ще играе и Гришо.

Димитров бе сред най-силните 8 в Мелбърн и през 2014 г. Тогава бе спрян от Рафаел Надал. Двубоят Гофен - Димитров е в сряда, като още не е ясно от колко часа.

Двамата са играли един срещу друг на ниво АТП само веднъж - на US Open през 2014 г., когато българинът спечели с 3:1 сета. Останалите им сблъсъци са отпреди години в младежката им възраст и се водят неофициални.

Както и срещу корееца Хьон Чун в третия кръг, първият сет бе кошмарен за Димитров, който допусна пробиви за 2:4 и 2:6, така узбекът дръпна с 1:0 след само 26 минути игра.

117-ият в света, елиминирал преди два кръга Новак Джокович, разчиташе най-вече на бомбения си сервис, като имаше отлична успаваемост при първото подаване. Гришо пък показа колебания, той не можеше да намери ритъма си на игра.

Постепенно първата ни ракета почна да демонстрира отличната си форма, благодарение на която не е губил от началото на годината във вече 9 мача поред. Той ставаше все по-сигурен при сервис геймовете си, а в два случая във 2-ия сет смути Истомин при неговите подавания.

При 5:5 Димитров получи и шанс за пробив, но противникът му се измъкна, а след 6:6 се стигна до логичен тайбрек, в който хасковлията поведе и пое инициативата още от началото. И спечели със 7:2 за 1:1 в резултата.

Веднага след това Денис Истомин поиска лекарска помощ и личеше, че изпитва болка. Може би отражение дадоха двата поредни маратонски 5-сетови мача, които сензацията на турнира до момента изигра.

При завръщането си на корта нямаше помен от предишното спокойствие и лекота в играта на узбека. И Гришо се възползва максимално, като почна да разкарва съперника си по полето. Димитров дръпна с 3:0, като едва тогава Денис успя да "вземе ръка". До 5:2 последва размяна, но за финал на сета Григор стигна до нов брейк, като не изчака своя сервис гейм - 6:2.

В края на този сет ветеранът изглеждаше по-добре, но въпреки това влезе в съблекалните за нова намеса на терапевт. И когато се появи на корта го чакаше безмилостният българин, който поведе лесно, после проби на нула и затвърди за 3:0.

Истомин прекъсна серията, но това бе всичко, на което бе способен в четвъртата част. При 5:1 Димитров имаше сервис и завърши мача ударно - с ас.

Сигурно е, че идния понеделник той ще се придвижи напред в световната ранглиста. В момента заема 15-ото място.

Григор Димитров коментира следното пред "Евроспорт" след успеха си:

„Денис се представи отлично, той имаше два 5-сетови двубоя по-рано в турнира. Победи Новак Джокович. Знаех, че ще търси максималния риск днес. В първия сет беше невероятен, нямах какво да направя повече. Исках да се концентрирам върху играта си. Знаех, че ще получа шанс да спечеля мача. Това започна да се случва във втория сет, който беше повратният момент. Постепенно успях да вдигна нивото си, да го разигравам по корта и нещата почнаха да се получават. Оцелях в първите два сета и победата е моята награда.”