Министерският съвет направи последната крачка за отпускане на още 1 млрд. лв. за саниране и отпушване на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

На днешното (последно) заседание правителството "Борисов 2" промени постановлението за националната програма. Промените са в съответствие с решението на Народното събрание за увеличаване на финансовия ресурс от 1 млрд. на 2 млрд. лв. и за удължаване на срока за кандидатстване - до достигане размера на разполагаемия ресурс.

На 21 ноември 2016 г. регионалният министър Лиляна Павлова уведоми кметовете временно да преустановят сключването на нови договори по националната програма за енергийна ефективност. Причините - изчерпването на първия милиард и обстоятелството, че правителството е в оставка и не може да гарантира приемственост на политиката.

Междувременно от Националното сдружение на общините в Република България поискаха схемата да бъде продължена. Санирането е един от приоритетите в бюджет 2017, приет от Народното събрание. За да се отпуши новият милиард, последната крачка беше промяна в правителственото постановление.

Най-вероятно програмата ще бъде отворена след обнародване на решението в "Държавен вестник", което се очаква до седмица.

До момента програмата е обхванала 2022 жилищни сгради, за които има сключени договори с Българската банка за развитие. Процедурите по изпълнение вървят при над 1000 блока, завършени са над 200. Броят на регистрираните сдружения на собствениците с желание да участват в програмата е почти 6000.