Пред България стои огромната тема за справедливостта и всички усещат, че я няма, каза Трайчо Трайков пред БНТ тази сутрин. Бившият министър и кандидат за президент е едно от лицата на обявената надпартийна платформа "Нова република", където са заедно с Радан Кънев, Мартин Димитров и други представители на десницата.

„В кандидатпрезидентската кампания видях колко много хора имат нужда от такова политическо представителство“, коментира Трайков.

Той даде пример с липсата на смелост за борба срещу корупцията, заради която България губи 10 милиарда годишно. Ето сметките му:

„Годишно в държавата се губят около 10 милиарда лева. То е резултат от това, че държавата не е в състояние да си ги прибере. 1,5 милиарда отиват в контрабандата, 2,5 милиарда в картела при горивата, 3,5 милиарда губим от обществените поръчки, не броим еднократни „бонуси“ като КТБ и АЕЦ „Белене“.

Трайчо Трайков пресметна, че това са по 400 лева допълнително на пенсионер на месец.

„Ако целта беше да кажем колко може да бъде минималната пенсия, то тя може да бъде 600 лева, ако държавата си върши работа.“

Бившият министър даде пример какво означава обещанието на "Нова република" за силни институции:

„В печелившия пазар на горивата единственият производител на гориво (“Лукойл Нефтофим Бургас“ - б.р.) 15 и повече години е на постоянна загуба и държавата в лицето на НАП не е в състояние да ги накара да задържат печалба в България, а не да се прехвърля по другите брънки от веригата в чужбина.“

"Нова република" бе обявена вчера и се ангажира с въвеждането на длъжността заместник главен прокурор, който да разследва корупцията. За това нямало нужда от промяна на конституцията.

Трайков отказа да коментира партиите, които останаха в Реформаторски блок-2. Според него вече не е необходимо просто механично събиране на партии.

„Взаимодействието трябва да бъде върху принципите. Ние в залата бяхме събрани хора, които избират принципите пред постовете. И ако приложите този принцип върху всеки, няма да останат толкова много хора. Няма смисъл да се търси събиране на много хора на едно място само заради събирането.“

Вчера "Нова република" отправи покана към учредяващата се партия на Христо Иванов „Да, България“ за общо явяване на изборите.