Проф. Калин Янакиев коментира пред бТВ актуалното състояние на десницата. Според него това, че три субекта - Реформаторски блок, Нова република и "Да, България" ще се борят за 8-9% от електората създава сериозна заплаха за това този електорат да не бъде представен в парламента.

"Три политически субекта ще се борят за 8-9%. Огромна е илюзията, че за 2 месеца ще станат 19-20%. Това е пожелателно мислене - започват да мислят, че ще стане така, както желаят да стане. Хората от големите градове, съзнателно демократично мислещи, проевропейски, антикомунисти... Толкова са. Защо са толквоа - не мога да ви отгтоворя. Важно е тези хора да имат политическо представителство. В България се засилва една ляво тоталитарна тенденция. Нинова се заканва на Реванш. Всички демократични хора у нас станаха соросоиди. Започва да се развива от определни кръгове омраза към свободата. Реактивирани хора, които в тези години бяха травмирани от развитието на свободата сега са обнадеждени от Путин, Тръмп. При това положение десните ни приятели да продължат да се клеймят - това е престъпление към електората", коментира Янакиев.

И предупреди десните:

"Ще се превърнете в кръжок на много умни хора, които говорят умни приказки по клубовете. Политическите партии не са църкви, не са секти, не защитават прости идеали, те защитават тези принципи с инструментите на властта".

Според Янакиев десните политически субекти забравят, че би трябвало да представляват някого.

"Няма да правим компромиси, завява Радан Кънев. Питал ли е електората? Не са важни само целите, трябва да имаш начин да ги реализираш. Преди да формулирате нови републики, стари републики, принципи, ще трябва да видите какво иска електората. И дори да не го иска вие сте длъжни да му осигурите представителство.", заяви Кънев.

И предупреди, че демокрацията не е природна даденост..