Американският президент Доналд Тръмп уволни изпълняващата длъжността главен прокурор Сали Йейтс, предаде Ройтерс.

В САЩ главният прокурор е и министър на правосъдието.

На мястото на Йейтс, останала от администрацията на Барак Обама, е назначена Дейна Боенте.

Причина за уволнението на главната прокурорка е, че тя нареди юристите към министерството на правосъдието да не защищават спорния указ на Тръмп за имиграционните забрани. Разпореждането на Йейтс е заради нейните съмнения в законността на указа, който забранява в САЩ да влизат граждани на 7 страни с преобладаващо мюсюлманско население.

Очакваше се решението на Йейтс да трае временно, докато номинираният от Тръмп за нов главен прокурор Джеф Сешънс очаква утвърждаване от Сената. Той вероятно ще приложи политиката на президента.

Същевременно Тръмп уволни и.д. началника на Службата за митнически и граничен контрол Даниъл Расдейл и назначи временно на негово място Томас Хоман. Не бе съобщена причина за рокадата. Тази служба е подчинена на министерството на вътрешната сигурност.

Щатът Вашингтон стана първият, който даде на съд администрацията на Тръмп заради конкретен акт на нейната политика. Главният прокурор на щата съобщи, че ще оспори в съда временната забрана за имиграция. Искът бе подаден във федералния съд в Сиатъл.

27 американски сенатори демократи се опитаха снощи да наложат гласуване на проектозакон, който анулира указа на Тръмп. Опитът им обаче бе осуетен от републиканското мнозинство в горната камара на Конгреса.

Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА), обединяваща 265 авиокомпании от цял свят, очаква от администрацията на САЩ пояснение по създадената ситуация във връзка с временната забрана за пътуване към САЩ на граждани от 7 страни. Това се казва в декларация на ИАТА, публикувана в Женева. От Асоциацията изтъкват, че указът на Тръмп е издаден без предварително съгласуване или предупреждение и е предизвикал объркване както сред авиокомпаниите, така и сред пътуващите хора. Това вкарва авиокомпаниите в допълнителни разходи и дори глоби.