Авиокомпания "Емирейтс" сменя пилоти и стюардеси на полетите си до САЩ заради забраната на Доналд Тръмп граждани от 7 арабски държави да влизат в страната, предаде АФП.

Забраната спря временно достъпа на имигранти и бежанци от Иран, Ирак, Сомалия, Либия, Ливан, Судан, Сирия и Йемен до САЩ. Тя засяга също пилотите и целия екипаж на полетите от тези държави, макар че те разполагат с нужните визи.

"Емирейтс" е от Обединените арабски емирства (ОАЕ). Компанията е известна с мултинационалния си персонал и има 11 полета дневно до американски градове. Президентският указ налага екипите за тези полети да бъдат пренаредени, коментира говорител на превозвача.

"Ефектът върху дейността ни ще е минимален, тъй като за нас работят 23 000 стюардеси и 4000 пилоти", добавят от "Емирейтс".

В понеделник международната асоциация ИАТА обяви, че указът е дошъл изненадващо и нейните 265 компании членки не са имали възможност за предварителна координация. Много от билетите трябва да бъдат анулирани, а маршрутите за някои пътници - пренаредени.