Изборният кодекс е неясен по отношение на машинното гласуване, и Централната избирателна комисия са го тълкували по своя преценка. Това заяви бившият вицепремиер и отговарящ за изборите и референдума Томислав Дончев.

"ЦИК го прочете така – че машинното гласуване след президентските избори е в 500 секции. ЦИК има правомощия да тълкува закона. Чест има прави на колегите народни представители, обърнали се към съда", отбеляза той.

Неяснота в закона нямаше, което бе потвърдено и от Върховният административен съд.

Дончев отбеляза, че основната причина ЦИК да имат проблем с машинното гласуване в момента е факта, че изборите са предсрочни.

"Най-лесно е да се обвинява ЦИК, които не са могли да знаят нито септември, нито октомври, че ще има предсрочни избори. Дори декември и януари, защото датата на изборите стана известна съвсем наскоро", каза той.

Датата на изборите винаги се обявява три месеца преди вота. Тази теза е и в противоречие с мнението на съпартиеца му Данаил Кирилов, доскоро шеф на Правната комисия в парламента, който преди дни отбеляза, че вината за провала би била на Комисията.

Дончев призна, че машинното гласуване е "важна крачка", и че в действителност предлага улеснения. Но добави:

"Далеч не е панацея на демокрацията. Това е скъп начин за гласуване. Разликата в цената на глас между хартиеното и машинното гласуване в момента е приблизително 1 към 20. Щом така или иначе има произнасяне на съда, и щом трябва да има машини във всяка секция, е редно ние ако уважаваме себе си като държава, да не ги наемаме за всеки избори. Защото за тези избори ще излезе между 20 и 30 милиона, има и подвижни секции, и секции в чужбина."

Той добави, че машините имат и хардуер, и софтуер, който трябва да се одитира и да се сертифицира, че това, което избирателят посочи на екрана, ще се запамети на 100% същото накрая. По негови думи това отнема 6 месеца. И изказа друга любопитна теза:

"България не само трябва да ги купи, трябва да си ги произведе. Може да се предложи на БАН да ги разработят. Разходът ще излезе близко до цената, на която ги наемаме. Всички държавни институции ще бъдат сигурни на 100%, че няма каквито и да е упреци за манипулация."

Въпреки, че призова да не се обвинява ЦИК, Дончев отбеляза, че те не са искали пари нито за закупуване, нито за производство на машини. По въпроса дали без машинно гласуване рискуваме изборите да се касират, той отговори така:

"Нека да изяснят юристите. Мен много не ми харесва, когато политици преди изборите обясняват, че те ще са предварително опорочени."

Дончев сподели и за новата програма на ГЕРБ, която се разработва в момента, като отбеляза, че от партията на Борисов нямат намерение да отхвърлят нищо от предишната им програма, а само да надграждат.