Дори и да не се намерят машини за всички секции за предсрочните избори на 26 март, навсякъде ще има хартиени бюлетини, успокои бившата правосъдна министърка Екатерина Захариева в ефира на БНТ. Според нея затова не трябва да се говори и за опорочаване на вота.

"Разбирам да нямаше опция за хартиена бюлетина, но я има – така или иначе отиваш до секцията, защото и машината трябва да е там", каза тя.

Тя изказа и идентична теза с тази на колегата си от ГЕРБ Томислав Дончев:

"Вероятно Централната избирателна комисия е очаквала да има избори през 2018 г. и не са били подготвени за предсрочни избори."

Захариева призна, че администрацията трябва да планира по-рано и заяви твърдо, че отговорността за свършването на работата е на ЦИК.

Тя все пак отбеляза, че ЦИК вероятно ще намерят нужните машини - под наем, тъй като закупуването им, макар да излиза много по-евтино, трудно ще стане в този срок.

Бившата правосъдна министърка коментира и евентуалните резултати от друго изборно дело - това за референдума на Слави Трифонов, за което ВАС трябва да се произнесе днес или утре. Тя твърдо заяви, че ако народното допитване се окаже задължително, следващият парламент ще го гласува. Но дори и да не е, бъдещите депутати пак трябва да се изкажат по темата, тъй като над 20% от гражданите са участвали във вота.