Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Националният гаранционен фонд (НГФ) подписаха споразумение, с което се осигуряват допълнителни 40 млн. евро финансиране за малките и средните предприятия в България. Това съобщиха от Европейската комисия.

ЕИФ осигурява гаранционна линия в размер на 20 млн. евро, с която НГФ ще подкрепи финансиране за 40 млн. евро към малките и средните фирми у нас. Става дума за компании, които изпитват затруднения при осигуряване на обезпечения. В следващите три години очакванията са от споразумението да се възползват 330 фирми.

"Подкрепата за малките и средните компании е от изключително значение за европейските икономики. Горещо приветствам това ново споразумение, сключено в рамките на ЕФСИ, от което ще се възползват 330 български малки и средни фирми в цялата страна", заяви главният изпълнителен директор на ЕИФ Пиер Луиджи Джилиберт.

Средствата са по програма "Косме" (COSME) на Европейската комисия и се осигуряват с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Той стои в основата на плана "Юнкер".

Самуил Шидеров, изпълнителен директор на Националния гаранционен фонд, коментира:

"Като част от групата на Българската банка за развитие и член на Европейската асоциация на гаранционните институции нашата водеща мисия е да подобрим достъпа до финансиране на малките и средните компании в България. С подкрепата на ЕИФ и контрагаранционното споразумение по програма COSME ние сме в състояние да разширим обхвата на посредниците, с които работим, както и да разширим обхвата на допустимото финансиране, което подкрепяме, като по този начин ще помогнем на повече компании да реализират своите бизнес идеи.“