"Знаете ли кой най-много желае вдигането на санкциите? Президентът Порошенко. Но преди това Русия трябва да изтегли всичките си военни подразделения от нашата територия, за да може Украйна да възстанови териториалната си цялост и суверенитета си. Прибързано разхлабване на санкциите ще засили руската агресия срещу Украйна и ще постави цяла Европа под заплаха. Кой знае къде още Путин ще побърза да окаже помощ на руско малцинство. В Прибалтика? В България? Или може би в Германия? Никога не бива да се толерира бруталното погазване на международното право."

Така украинският президент Петро Порошенко отговаря на въпрос на германския вестник "Берлинер моргенпост". Въпросът е във връзка с това, че новият президент на САЩ Доналд Тръмп говори да сваляне на санкциите срещу Русия. (В България обаче руско малцинство няма. Но има многобройна руска общност - б.р.)

В началото на седмицата Порошенко бе на официално посещение в Германия. Той бе принуден да го прекрати поради възобновените тежки сражения в Донбас.

Същевременно в интервюто си за "Берлинер моргенпост" той заявява, че смята да организира референдум за влизането на Украйна в НАТО.

"Като президент се обръщам към мнението на моя народ. И ще бъде проведен референдум. И когато украинците гласуват "за", ще направя всичко, за да постигна членство в Алианса", казва Порошенко.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова Русия да използва влиянието си върху сепаратистите в Донбас, за да бъдат прекратени бойните действия в град Авдеевка, започнали на 29 януари.

Градът продължава да бъде без ток и отопление. Враждуващите страни не са склонни на примирие, за да бъдат оправени поне електропроводите.

И сепаратистите, и правителствените сили се обвиняват взаимно за обстрелите.