Провали се и вторият опит на администрацията на Доналд Тръмп да остане в сила президентският указ за забрана да влизат в САЩ граждани на седем мюсюлмански държави, предадоха световните агенции.

Апелационният съд в Сан Франциско реши днес, че остава в сила решението на първа инстанция да се спре действието на декрета на Тръмп.

Вчера правителството във Вашингтон беше принудено да се съобрази с решението на федералният съдия в Сиатъл Джеймс Робърт – временно се спира прилагането на президентския указ и това се отнася за територията на цялата страна. В мотивите си магистратът посочи, че декретът е несправедлив и дискриминационен.

Доналд Тръмп окачестви решенението «на така наречения съдия» като «смешно» и добави, че ще обжалва пред по-висша съдебна инстанция – пред Апелационния съд в Сан Франциско.

От Белия дом бяха категорични, че забраната за влизане в САЩ е законосъобразна. Съдът в Сан Франциско обаче днес реши друго.

В жалбата си правителството се обоснова, че блокирането на указа поставя под въпрос авторитета на президента Доналд Тръмп. Наред с това съдебното решение било заплаха за обществото и поставяло под въпрос способността на президента да оценява въпроси, касаещи националната сигурност.

Белият дом качи на сайта си днешното решение на Апелативния съд с коментара, че съдията не се е обосновал юридически и е надхвърлил далеч компетентността си, като е обявил, че решението му е валидно за цялата страна. Наред с това съдебното решение поставяло под въпрос разделението на властите – между президента и съдилищата.

Всеки юрист би се стъписал от последното твърдение.

Да припомним, че с указа си президентът Тръмп забрани бежанци от цял свят да влизат в САЩ в срок от 120 дни. За бежанци от Сирия пък срокът не е ограничен.

Наред с това за 90 дни се забранява влизане в САЩ на граждани от седем мюсюлмански държави – Иран, Ирак, Сирия, Судан, Сомалия, Либия и Йемен.

Тръмп обоснова мярката със «загриженост от радикален ислямски тероризъм».

По официални данни през изминалите дни на летища в САЩ са били спрени 60 000 души, пристигнали с редовни визи. Според правозащитни организации засегнатите са били над 100 000 души.

Най-драстичният пример беше, когато 5-годишно дете, пристигнало от Иран при живеещата си в САЩ майка, беше отведено с белезници.

В цялата страна се надигна вълна от протести, които пордължават.

Заради указа милиони британци настояват кралица Елизабет Втора да не приема Доналд Тръм, който беше поканен да посети Лондон от премиерката Тереза Мей при скорошната й визита във Вашингтон.