Консултативният съвет по национална сигурност при президента реши предсрочните парламентарни избори да бъдат проведени между 28 септември и 12 октомври. Това предвижда първата точка от становището на Съвета.

Росен Плевнелиев е предложил 28 септември, каквото е било предложението и на ГЕРБ. БСП са се въздържали от конкретна дата, а ДПС са предложили за обсъждане 5 или 12 октомври.

Датата за подаване на оставка от премиера Пламен Орешарски не е била обсъждана. Той бе освиркан на излизане от сградата на президентството. По време на протестите, популярният Йоло Денев и неизвестен мъж запалиха знамето на БСП. По-късно партията осъди акта.

А оставка?

Конституцията казва, че президентът разпуска Народното събрание, назначава служебно правителство и насрочва избори не по-късно от два месеца след тази дата. Т.е. оставката трябва да бъде подадена най-късно до 28 юли (ако датата на изборите ще бъде 28 септември) и то при положение, че партиите са постигнали договореност да не се възползват от правото си да опитат да съставят кабинет в рамките на този парламент.

Няма най-ранна дата за оттеглянето обаче, защото Пламен Орешарски може да подаде оставка и утре и да продължи да управлява в оставка, докато президентът назначи служебно правителство. Конституцията не ограничава президента за срока, в който да проведе консултации за служебен кабинет.

Парламентарните партии започват в началото на следващата седмица консултации по точната дата на оставката, но без участието на президента.

И още предстоящи договорки

Политическите лидери са постигнали съгласие и за консултации, на които да бъдат определени „приоритетни задачи на парламента и на изпълнителната власт“, „ускоряване на процеса на финализиране“ на Споразумението за еврофондовете до 2020 г., „определяне на ясни принципи и правила“ за номиниране на българския еврокомисар и „създаване на гаранции за провеждане на честни и свободни избори“.

Лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС отказаха да коментират заседанието на КСНС веднага след края му, но пък говориха надълго и нашироко в парламента.

"Гарантираха (управляващите – б.р.), че няма да се отметнат, защото те могат да се отметнат утре пак. Би трябвало отзад напред като се тръгне - да се тръгне тогава със служебно правителство, защото всички се съгласиха, че избори през юли е било на инат и екзотика", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Няма ги парите. Няма за пенсии, няма за заплати. Това е тема, по която се надявам след консултациите да се обединим, защото те не искат да признаят краха на държавата", допълни лидерът на ГЕРБ.

"Доволен съм, че политическият разум надделя. Мисля, че днешното заседание и становището на КСНС при президента е класически пример за онова, което ние определихме като необходимост от плавен преход към политическа стабилност", коментира лидерът на ДПС Лютви Местан.

Председателят на БСП Сергей Станишев пък се оплака от президента Росен Плевнелиев, който, по думите му, бил изработил становище от името на "Дондуков" 2, но то навлизало в правомощията на Народното събрание.

"На КСНС президентът беше подготвил два документа - едно становище и един проект на декларация, което по наша преценка, а и на останалите политически сили, далеч надхвърли правомощията на президентската институция", обясни Станишев.

Според него предсрочните избори не решават нищо.

"В тези консултации, които ще инициираме, ще разговаряме с всички за това какво е полезното и необходимото за държавата и хората", заключи Станишев.

"Атака“ продължи да настоява за избори веднага. Депутати и привърженици на партията носеха плаката „Избори на 27 юли“.