Съвсем очаквано руският опозиционер и борец срещу корупцията Алексей Навални бе признат за виновен в тежко престъпление. Той бе осъден на 5 г. затвор условно, предаде Нюз.Ру.

И това ще му попречи да участва в изборите за президент през 2018 г., което според мнозина бе главната цел на процеса.

Ленинският районен съд в град Киров огласи днес присъдата срещу Навални.

Опозиционерът бе признат за виновен в присвояването на над 10 000 кубически метра дърва от държавното горско предприятие "Кировлес", обяви съдията Алексей Втюрин. Това станало в резултат на разработване на престъпен план. Съучастник на блогъра е бизнесменът Пьотр Офицеров, основал Вятската горска компания (ВГК). Той получи днес 4 години условно. За реализирането на заговора бил използван и директорът на "Кировлес" Вячеслав Опалев.

Навални си направи селфи в съдебната зала.

Същността на делото е в това, че ВГК закупувала дървесина от "Кировлес" по занижени цени, а я продавала доста по-скъпо.

Прокурорът смяташе, че не е необходимо Навални да бъде изпращан в трудова колония. Обвинителя поиска 5 години затвор условно и да бъде глобен с 500 рубли (7900 евро). Така и стана.

По този начин Навални няма да има правото да се кандидатира за президент на Русия. Член 160, по който той е признат за виновен, визира тежко престъпление. А за държавен глава не могат да бъдат избирани хора, лишени от свобода за тежко или особено тежко престъпление.

Мнозина подозират, че именно това е била целта на делото срещу блогъра.

Още повече че през 2013 г. той, както и Пьотр Офицеров бяха съдени по същите обвинения. Тогава те получиха съответно 5 и 4 г. затвор. Европейският съд по правата на човека обаче заяви, че делото е било водено нечестно и Висшият съд на Русия нареди то да бъде преразгледано. 

Сегашната присъда е копие на тази от 2013 г., сподели Навални в туитър от залата, където съдът огласява наказанието му. Съвпадат дори правописните грешки.

От скука Навални си направи селфи, като дори призна, че така нарушава закона.