Държавите членки на ЕС са приели по-малко от една десета от мигрантите, които трябва да им бъдат преразпределени от Италия и Гърция, съобщи днес Европейската комисия.

Тя публикува девети по ред доклад за т.нар. релокация на мигранти с право международна защита от изложените на най-голям натиск Гърция и Италия в други 23 държави членки.

Досега са преместени общо 11 966 души при планирани общо 160 000 до септември т.г., пише в доклада.

По-голям напредък европейските страни имат в доброволното презаселване на бежанци от страни извън ЕС. Досега по този начин държавите членки са приели близо 14 000 от общо планирани 22 500 души.

"Някои държави членки, които мислят, че могат да покажат солидарност, без да правят нищо, се заблуждатват", каза първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс. "Солидарността не е само нещо да кажете, но и нещо да направите".

Той добави, че Комисията ще изчака десетия доклад по схемите за релокация и презаселване, за да реши дали да предприеме мерки да санкционира страните, които отказват да приемат квотите си, определени с решения на Съвета на министрите. 

България досега е обявила готовност да приеме общо 400 мигранти от Гърция и Италия от обща квота от 1 302 души. Реално страната ни е приела 29 мигранти от Гърция и никакви от Италия. МВР обяснява това с нежеланието на преобладаващото мнозинство от мигрантите да дойдат у нас. 

В България не е презаселен нито един бежанец от лагери в Турция, Ливан или Йордания, въпреки че властите са обявили 50 места.

През юли и септември 2015 г. Съветът на министрите на ЕС прие две двегодишни схеми за релокация на мигранти от Гърция и Италия, които включваха съответно 40 000 и 120 000 души.

Словакия и Унгария оспорват схемите като незаконни в Съда на ЕС в Люксембург и отказват да приемат отредените им квоти. Съдът още не се е произнесъл.

Приетите с решенията на Съвета схеми се основават на клауза в договора на ЕС, която предвижда мерки за солидарност с държави членки изпаднали в кризисна ситуация.

Словакия и Унгария обаче смятат, че схемите дават на Комисията права, които тя няма по договор - да се намесва в тяхната имиграционна политика, която остава в рамките на националната компетентност.