Причината за аварията в София, която остави хиляди столичани на студено и без топла вода, тепърва ще бъде търсена, предаде БГНЕС.

Това стана ясно от изявление на кмета Йорданка Фандъкова. Тя поиска проверка от прокуратурата, за да се разбере каква е причината за аварията.

Председателят на СОС Елен Герджиков пък настоя да се разбере дали ще се сезира полицията.

„Не мога да се ангажирам, че токовият удар от ЧЕЗ е единствената или точната причина за аварията. Това е факт, установен по електронен път. Заради токов удар са спрели две помпени станции, които не са изтласкали водата, и това е довело до връщане на вода, което е довело до разклащане на цялата система на ТЕЦ „Изток“. Става дума за вибриране на тръбите, което е довело до пробиви на множество места по цялото трасе на мрежата, която е 400 километра“, заяви изпълнителният директор на „Топлофикация София" Георги Беловски на извънредно изслушване пред СОС.

Тези пробиви не са резултат само на несменени тръби, а на заварки и колена, които са избили. Този едновременен голям пробив е довел до 12-14 аварии, създаващи предпоставка за трудно идентифициране на аварията, и говори за колапс на системата - много пробиви, които са предпоставка за изтичане на огромно количество вода.

Ако на час обикновено минават по 150 тона вода, то в тези дни са изтекли 700-1000 тона.

"Системата е станала пробита лейка", каза Беловски.

Той допълни, че е било необходимо да бъдат открити първо тези пробиви. Най-трудно е било да се намерят местата, където са те.

Действията на "Топлофикация" са били в няколко насоки. От понеделник Беловски е издал заповед, в която е възложил на работна група от експерти да посочи причините за аварията и да оцени адекватността на персонала за отстраняване на аварията. Тази заповед е база за извършване на много действия, но основният фокус е бил отстраняване на аварията.

Установяването на точната причина - въпросът за компенсация тепърва ще бъде на дневен ред и ще се докладва пред СОС. Докладът ще бъде даден на общината, който ще даде ясен поглед за това какво е довело до този исторически огромен срив.