Всеки избирател може да провери дали някоя от партиите и коалициите, които се регистрираха за парламентарния вот на 26 март, не е използвала неправомерно личните му данни. Става дума за "участие" в подписките за подкрепа на формациите за участие във вота, които се изискват по закон. Според Изборния кодекс всяка партия и коалиция трябва да представи в ЦИК поне 2500 подписа на граждани, които са заявили, че въпросната формация трябва да участва в изборите.

Проверката е лесна за хората с достъп до интернет. В сайта на ЦИК, раздел "Избори за Народно събрание 2017", подраздел "За избирателите" има линк към проверката. Ето го ТУКЗа да направите проверка, първо трябва да заявите своя ПИК (персонален идентификационен код). Това става ТУК.

За да получите ПИК, трябва да въведете имената си на кирилица, ЕГН и електронна поща, на която да получите кода. В писмото, което системата ще ви изпрати, ще намерите 10-те символа, които можете да копирате, както и линк за активирането му. Преди активацията ПИК не може да се използва.

След това с въвеждане на ЕГН и ПИК системата проверява дали не фигурирате в някоя от подписките на партиите и коалициите. На предишни избори нееднократно се оказваше, че граждани са "подкрепили" различни формации, без изобщо да подозират това.

Ако се окажете "жертва" на откраднати за партийни цели лични данни, можете да подадете жалба в Комисията за защита на личните данни.

Тъй като проверката на подписките на партиите и коалициите за изборите в служба ГРАО продължава до 11 февруари, обемът на проверката дали името ви присъства ще е за всички подадени подписки след тази дата.