Широка лъка
Широка лъка е известно с богатата си история родопско село. Тук ще изпитатe истинското гостоприемство на родопчанина...

Това са първите думи на титулната страница на сайта shirokalaka.net.

А ето какви бяха първите думи на карикатуриста Христо Комарницки по повод "доблестната" победа на селото на екзарх Стефан и Капитан Петко войвода, което изгони от училището (и от живота си) две непълнолетни хлапета от Афганистан.

И с ужас трябва да ви призная, че му вярвам повече от на сайта... 

Казват, че дефиницията за мъдрост е, когато в течение на живота бездната между това, което си мислиш, че си, и това, което реално си, се смалява. Т.е. двете се приближават с шанс - дай Боже - един ден да се припокрият.

За съжаление у вземащия все по-зле информирани неинтелигентни решения, окраден, оноден, неук, лесно събуващ се пред всеки "гуру" патрЕот българин тази бездна сякаш расте. Става все по-зъл грандоман със съдрани гащи и признаци на обсесивно разстройство, щом е да плюем някого по дуварите във фейсбук.

Какво имам предвид и какво общо има това с обявените 2 афганистански пубери за враг № 1 на широколъшката селищна система?

Дори без да коментираме Тоца със сравнително екзотичния за една миска прякор, която цитираше книгата "Произход на видовете" на Чарлз Дарвин за някаква тъмнокожа моделка...

Просто казано, личното ми мнение е, че простият винаги търси виновника навън, а не толкова простият – вътре. Това може да бъде казано както в личностен план, така и в обществен - когато нашият дом, нашата страна е нашето "вътре". 

Омръзна ми да сме Кмета с ланци от поцинкована ламарина, който гони някакви семейства от селото си, докато се бие в косматите гърди. Омръзна ми да сме пръдльовци, взели от мама 5 лв. за цигари, които обикалят около Военна рампа и си играят на "прочистване"... Омръзна ми после в резултат на тяхната тъпотия след изборите някой пореден случайник да си купува кока и диаманти на пачаврата.

Не, никой няма да ви нападне, да ви вземе качето със сланина от мазето!

А дори да го направи - не това е най-важното. Недейте да ехидничите. Не злорадствайте. Не бъдете скотове - помнете, че утре и ние може да сме в беда. И сме били. А именно такива, каквито сме днес, ако се вярва на някогашните българи, никога не сме били и не трябва да бъдем. 

Много ми е любопитно как би коментирал най-известният широколъчанин – екзарх Стефан I Български, достойното поведение на съвременните си съселяни. Със сигурност всеки патриот няма как да не знае, че митрополитът (тогава не сме имали право на патриарх, б.а.) има активно участие в спасяването на българските евреи. И един православен висш клирик е провъзгласен за Праведник на света от израелския мемориален институт „Яд Вашем“.

Един човек с расо, изправен срещу мощта на Хитлерова Германия. И сега неколкостотин селяндури... без извинение,... изправени срещу две хлапета.

Малко са ни три морета... Не мислите ли, че заслужаваме повече, ммм?