Появила се като Фосфоресцирата жена в Сатирата, Татяна Лолова празнува 60 години, откак е грейнала на тази сцена. Днес обаче тя ще бъде слънце не за публиката в някой театър, а за един-единствен човек – зрител и участник в семейния й театър. Той е нейният персонален художник, който винаги я портретира като пейзаж – съпругът й Светослав Димитров–Славето.

По предварителни изчисления рожденият й ден ще трае два дни – защото един от подаръците й е турне в Европа. Заминава на 12 февруари с „Дуенде“ след повече от 250 представления, играни в продължение на 13 години. Първият спектакъл е още на следващия ден – на 13-и, в театър „Гастайг“ в Мюнхен. Поради големия интерес актрисата ще играе и следващата вечер, на 14 февруари.

В Деня на влюбените Татяна Лолова за пръв път няма да бъде със Славето, с когото са заедно повече от 50 години. Но спектакълът ще бъде посветен на него. В отсъствието на художника във фоайето на театъра в Мюнхен ще бъде открита и негова изложба, озаглавена „Любов“. Там актрисата ще представи и седмото издание на биографичната си книга „1/2 живот“.

След Бавария Татяна Лолова заминава за Вестфалия. В Кьолн, на 2 март, тя излиза на сцената в един от най-старите европейски театри. Следват представления в Прага, Варшава, Виена, Париж, Рим. А на 10 юни я очакват обратно в Германия.

Голямата актриса няма да забрави и публиката си в България – през април Лолова се връща на сцената на театър „Азарян“ в НДК. На 4 април тя поема на път отново с „Корабът Нощ“ по Маргьорит Дюрас заедно с Цветана Манева, Пламена Гетова и Петя Силянова.

"Животът е тежък, но кратък – да го живеем с усмивка. Имам нужда от обичта на хората и когато мога, без да се замислям, да им я давам… – сподели пред „Площад Славейков“ неотдавна Татяна Лолова. – Затова, като ми кажат: "Вие сте звездата…", отвръщам: "Престанете с тази звезда! Не съм звезда, аз съм слънце."

"Площад Славейков"