Общината в Елин Пелин и кметът Ивайло Симеонов (ВМРО - Нова България) отказват да настанят и да издадат документи на сирийско семейство с получен хуманитарен бежански статут. От два месеца семейство Джабер стоят без лични документи, въпреки че властите трябва да им издадат такива. В града обаче граждани протестират и не желаят семейството да живее с тях, стана ясно от репортаж на бТВ. 

"Хората от Елин Пелин не са без хуманност, но решението им е, че не искат да бъдат настанявани бежанци и хора с неясен статут", посочи кметът Ивайло Симеонов. Той е категоричен, че няма да пусне семейството. 

От думите на управника не стана ясно на базата на кой закон и разпоредба отказва да издаде документи на законно пребиваващи у нас сирийски граждани, които имат и хуманитарен статут. Вместо това Симеонов заяви, че "те трябва да намерят друго място, където да живеят", и не смята да допусне "който и да е да нарушава мира на моите съграждани”.

Акрам Наюф, представител на сирийците, заяви, че с този отказ се нарушават международните конвенции за правата на човека и българските закони. 

”Тези хора има статут, хуманитарен статут. Това е равносилно на постоянно пребиваване и са длъжни да им дадат ЕГН”, каза той.

Кметът уточни, че общината не е вземала решение, а той изпълнява "волята на хората". Един от въпросните хора крещеше в ефир, че сирийците щели да останат в Елин Пелин, "когато ги покръстим". "Тук турчин не е вирел, нема да има и сириец", декларира протестиращ. Друг недоволен, който приличаше на Ангел Славчев от протестите през 2013 г., обясняваше, че "тук е България". 

Фатима и Фахим - семейството бежанци, споделиха пред бТВ, че са живели добре в Сирия преди войната. Преди пет години къщата им е разрушена и заедно с децата си напускат родния Халеб и тръгват към Турция. Така започва животът им на бежанци. 

”Търсехме спокоен живот. В България знаем, че всичко е много хубаво”, споделя Фахим Джабер.

Не след дълго  получават и хуманитарен статут у нас, а по закон община Елин Пелин е длъжна да им издаде лични документи. Това обаче не се случва. 

”В конкретния случай е изготвено и писмо до кмета на общината, че хората са получили такъв статут и с цел именно тяхната регистрация на мястото, което те са заявили да пребивават. Няма законова пречка да се извърши такава регистрация на територията на общината”, коментира пред бТВ Димитър Киров от дирекция "Качество на производството за международна закрила".