"Станах световна знаменитост по погрешни причини", заяви в интервю за изданието "Дейли колър" Майкъл Флин - подалият оставка съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп.

Той бе принуден да се оттегли от поста си, който заемаше по-малко от месец, след като бе уличен в нерегламентирани контакти с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк. Твърди се, че съветникът уверявал дипломата за евентуално скорошно вдигане на санкциите срещу Москва от страна на новата администрация във Вашингтон.

Интервюто е дадено часове преди оставката на Флин. Той твърди, че в действителност е обсъждал изгонването на 35 руски дипломати. Администрацията на Обама взе тази мярка заради обвиненията срещу Кремъл, че се е намесил в президентските избори в САЩ.

"Не беше за санкциите. Беше за 35-те момчета, които бяха изпъдени. Ето това беше в общи линии. Аз казах: "Вижте, знам, че се случи това. Ще проучим всичко." Никога не съм казвал нищо от рода на "Ще преразгледаме санкциите" или нещо подобно", заявява Флин.

Той твърди, че не е преминавал никакви линии в телефонния разговор с Кисляк.

"Ако това се бе случило, ФБР щеше да ме хване за гушата, а достъпът ми до секретна информация щеше да бъде отнет."

Флин се чувствал ужасно за това, че е поставил вицепрезидента Майк Пенс в неловко положение, като го е подвел. Пенс бе най-висшият представител на САЩ, който до последно отричаше твърденията, че съветникът е обсъждал санкциите срещу Русия.

"Не отвърнах на удара, защото не съм такъв човек. Аз съм зад кулисите. Винаги съм бил зад кулисите. Но това е смешно. Това е извън контрол. Превърнах се в световна знаменитост по всички възможни погрешни причини", заключава Флин.

Същевременно в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че членове на предизборния щаб на Тръмп се срещали с агенти на руските служби преди президентските избори в САЩ.

Четирима бивши и настоящи американски чиновници твърдят, че за това свидетелстват записи на прехванати телефонни разговори. Контактите били неколкократни и били осъществявани през цялата 2016 г. От руска страна участвали и хора, които не са свързани със службите на Кремъл. Цялата тази информация била получена от спецслужбите на САЩ.

Контактите били прехванати горе-долу по същото време, когато изникна руската следа в хакерските атаки срещу сървърите на Демократическата партия. След това американското разузнаване започнало да проверява дали хора от щаба на Тръмп са били в сговор с Русия. Засега не са открити доказателства за такъв сговор, пише "Ню Йорк таймс".

Изданието не споменава нищо за съдържанието на разговорите. Споменато е името само на един човек. Това е Пол Манафорт - бивш шеф на предизборния щаб на Тръмп и съветник на сваления проруски президент на Украйна Виктор Янукович. Самият Манафорт коментира твърденията като "абсурдни".

Руският посланик в САЩ Сергей Кисляк бе на обяд в Държавния департамент за първи път след встъпването на Доналд Тръмп в длъжност, предаде РИА Новости. Домакин бе Томас Шанън - временно изпълняващ длъжността зам. държавен секретар.

Срещата бе при закрити врати и подробности не бяха съобщени. Още преди това обаче Кисляк заяви пред руски медии, че му предстои да обсъди подготовка на разговор между новия държавен секретар Рекс Тилърсън и руския външен министър Сергей Лавров. Тя може да се състои или в Бон, където от 15 до 17 февруари ще има среща на външните министри от Г-20, или на конференцията за сигурност в Мюнхен от 17 до 19 февруари.

Според Кисляк двете страни смятат да започнат подготовка за среща на президентите Путин и Тръмп.