Европейският парламент днес ратифицира споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (СЕТА).

На пленарна сесия в Страсбург евродепутатите гласуваха с 408 на 254 гласа и 33 въздържали се в полза на споразумението.

Това ще позволи то да влезе частично в сила от април. Предстоят и 28 национални ратификации.

Против СЕТА гласуваха крайнолевите, крайнодесните, зелените и част от лявоцентристите в Европейския парламент, включително евродепутатите от БСП, които обявиха мотивите си в декларация.

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев отрече в профила си във фейсбук, че е гласувал "за". Той обясни слухове за това в социалните мрежи с техническа грешка, която щяла да бъде поправена в окончателния протокол.

Това е първото по рода си споразумение между ЕС и голяма световна икономика. То стига най-далече от всички търговски споразумения, които Европа е постигнала досега.

"Тази сделка беше предмет на задълбочен парламентарен контрол, който отразява увеличения интерес на гражданите към търговската политика", каза в писмено изявление след гласуването председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. "Интензивните дебати за СЕТА в този процес са свидетелство за демократичната природа на европейските решения."

"Това прогресивно споразумение е възможност да оформяме заедно глобализацията и да влияем на създаването на глобални търговски правила", добави той.

"Този вот е началото на нова ера в отношенията на ЕС и Канада - заедно днес ние изпращаме силен сигнал. Като строим мостове вместо стени, можем заедно да се изправим срещу предизвикателствата пред нашите общества", каза еврокомисарката по търговията Сесилия Малмстрьом. 

Противници на СЕТА поставиха надуваем троянски кон пред Европарламента в Страсбург.

"Износът за Канада днес поддържа 900 000 работни места в Европа...Износителите ще спестят повече от 500 милиона евро на година",каза по-рано Малмстрьом пред евродепутатите. "СЕТА е прогресивно споразумение с прогресивен партньор, което поддържа нашите стандарти и защитава нашите чувствителни места. Нищо в това споразумение не подкопава правото на правителство да регулира в интерес на обществото. Нищо в това споразумение не засяга безопасността на храната, която ядем или на продуктите, които купуваме. Нищо не пречи на правителствата да осигуряват обществени услуги или да връщат тези услуги обратно в обществения сектор, нищо не изисква приватизация на водоснабдяването или на здравеопазването. Нищо не променя прерогатива на законодателите в ЕС да налагат европейски правила по европейски процедури".

СЕТА премахва от първия ден на действието си 99 на сто от вносните мита както в ЕС, така и в Канада. Това би спестило на европейските износители 500 милиона евро годишно.

То предвижда страните по него взаимно да отворят пазарите си на услугите и инвестициите, съдържа клаузи за държавните поръчки, защитата на инвестициите, интелектуалната собственост, санитарните и фитосанитарните мерки, географските наименования, устойчивото развитие, регулаторното сътрудничество, взаимното признаване, търговските улеснения, сътрудничество в областта на суровините, решаването на спорове и техническите бариери пред търговията.

Всички мита за промишлени стоки падат. Веднага след влизането на споразумението в сила това ще стане с 99,6% от канадските мита и с 99,4% от европейските мита. За останалите има преходен период до седем години.

В земеделието Канада ще отмени 90,9% от митата върху вноса от ЕС още с влизането на СЕТА в сила, този дял ще стигне 91,7% след седем години. За останалите продукти ще има или квоти, или те изобщо ще бъдат изключени от либерализация. ЕС  ще отмени 92,2% от митата върху вноса от Канада с влизането на споразумението в сила, а след седем години - 93,8% от тях. За част от останалите продукти ще действа система за входни цени. За друга част –говеждо и свинско месо, консервирана царевица - ще има нулеви мита, но ограничени квоти за внос.

Най-чувствителната земеделска продукция – пилешко и пуешко месо и продуктите от яйца – е изключена от намалението на митата. Канадската годишна квота за внос на европейски сирена е 18 500 тона, т.е. повече от двойно на сегашния износ от ЕС. Тя ще позволи на европейските производители да увеличат износа си със 128 на сто. Така той ще отговаря на 4 процента от канадския пазар на тези продукти. Безмитният внос на канадско говеждо месо в ЕС ще бъде 45 838 тона, или 0,6 на сто от потреблението в ЕС. Квотата за внос на канадско свинско месо ще е 75 000 тона в годината, или 0,4 на сто от потреблението в ЕС.