"Ако БСП има достатъчно сили в следващия парламент, ще блокираме ратификацията на това споразумение, то няма да бъде прието в българския парламент".

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод гласуваното от Европейския парламент търговско споразумение с Канада, известно като СЕТА.

Според Нинова то огваря врати широко и без никакви пречки и забрани за вноса на ГМО в България.

"В споразумението липсва текст, че безопасността ще бъде тествана", каза Нинова.

Според нея ще има безконтролен внос на генномодифицирани организми, огромен внос на канадско месо, което е по-евтино и ще убие българския производител. Нинова каза още, че СЕТА налага "паралелна съдебна система", като в този трибунал корпорации ще могат да съдят България.

"Всички публични услуги отиват на концесии, притватизация, либерализация. Целият публичен сектор. Има заложен т. нар. принцип на необратимост", каза още Нинова.

Тя допълни, че ще обяви поименно как са гласували всички български евродепутати и очаква тези, които са ги изпратили там, да носят политическа отговорност.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев е гласувал "за" СЕТА, но после обясни, че това е станало заради техническа грешка. Същевременно в събота пленумът на БСП задължи евродепутатите от партията да гласуват "против".

"Националният съвет има решение да се гласува "против". Не разглеждам възможност какво би станало, ако Сергей Станишев.... Нашите делегати и 4-мата са гласували "против". Групата на социалистите се е разцепила. Знаехме, че групата на социалистите е на две различни позиции. За това нашите хора взеха ясна категорична позиция", коментира Нинова.

Тя поясни, че това гласуване не променя позицията на БСП в подкрепа на членството на България в ЕС.

"В момента народите искат защита на националния си интерес, днес е решено точно обратното. Отново окрупняване, отново права на корпорациите, на монополите, срещу малките. Това е погрешна политика на ЕС, тя има нужда от корекция. Ще настояваме за корекция, но това не означава, че преосмисляме членството си в ЕС", обясни Нинова.