Харисън Форд направи рисковано приземяване по време на полет в Калифорния, съобщава Би Би Си. Американският актьор – популярен с приключенските роли на Индиана Джоунс и Хан Соло – очевидно не излиза от образа на междугалактически разбойник и в живота.

Въпреки инструкциите за кацане на писта на летище „Джон Уейн”, 74-годишният актьор и пилот по грешка каца в съседна алея за паркиране, преминавайки ниско над чакащ самолет на американските авиолинии със 110 пътници на борда. Другият самолет е излетял безпроблемно няколко минути по-късно.

Актьорът притежава няколко частни самолета и има разрешително за пилот. Форд не коментира случая – само преди кацането си е попитал наземния контрол:

„Какво правеше този пътнически самолет под мен”?

Федералните авиационни власти потвърждават, че Форд е бил правилно насочен към писта за кацане.

Актьорът досега е бил замесен в няколко инцидента по време на полет. През 2015 г. той пострада, когато самолетът му кацна аварийно в голф-игрище край Лос Анджелис. През 1999 г. самият той изпълни аварийно кацане с хеликоптер, без да има пострадали. Дори без да лети, му се е случвало да пострада заради летателна машина, макар и фантастична: през 2014 г. Форд счупи глезен при рязкото затваряне на масивна врата на борда на товарния звездолет на героя му капитан Соло, „Хилядолетният сокол”.

"Площад Славейков"