Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев е гласувал "за" споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (СЕТА) вчера в пленарната сесия  на Европейския парламент в Страсбург, показва днес интернет платформата за наблюдение на гласуванията Vote Watch.

Според нея от българските евродепутати социалисти "против" са били Петър Курумбашев, Георги Пирински и Момчил Неков, а Станишев е бил единствен "за". 

Вчера в профила си във фейсбук той отрече да е подкрепил СЕТА и заяви, че българските социалисти са били единни против споразумението. Станишев обясни, че при гласуването е станала "техническа грешка", която щяла да бъде поправена. Срещу името му в таблицата с резултатите от гласуването Vote Watch публикува следната забележка:

"Този член на Европейския парламент по-късно внесе изявление към протокола от пленарната сесия, показващо, че е имал намерение да гласува "против".

Евродепутатите одобриха споразумението с 408 на 254 гласа и 33 "въздържали се". Мнозинството "за" СЕТА включва Европейската народна партия, либералите, повечето от консерваторите и реформистите и повечето от левоцентристите. Против бяха преобладаващо крайната левица, крайната десница, "зелените" и част от социалистите и демократите.

"Против" в  последната група според Vote Watch са гласували делегациите на Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Ирландия, Латвия, Холандия, Полша, Словения, трима от четиримата българи. "За" сред социалистите и демократите са били хърватите, датчаните, естонците, финландците, мнозинството от германците (от 24 - 5-има "против" и 3-ма "въздържали се"), трима от четиримата гърци социалисти, унгарците, литовците, седем от 8-те португалци, румънците, двама от тримата словаци, 12 от 13-те испанци. Италианските социалдемократи, шведите и британските лейбъристи са били разделени почти поравно между "за" и "против".

Освен тримата български социалисти от 17-те български евродепутати "против" е гласувал и колегата им от ВМРО Ангел Джамбазки, който членува в групата на Европейските консерватори и реформисти.

Останалите 11 български членове на Европейския парламент, които са участвали във вота, са гласували "за" СЕТА. В списъка на гласувалите липсват Николай Бареков ("Презареди България"/Европейски консерватори и реформисти) и Неджми Али (ДПС/Алианс на либералите и демократите за Европа).